Marie Klasson har jobbat som frisör i Luleå sedan 1993. De senaste 2,5 åren har hon drivit salongen Frisör Marie i Fyren på Östermalm där den huvudsakliga kundkretsen bestått av seniorer.

– Det ligger ett äldreomsorgscenter här så det faller sig naturligt att det kommer kunder därifrån, framför allt damer som är 50 plus. Det finns ett behov av en salong som specialiserar sig lite extra på den äldre målgruppen i stan. Därför valde jag att nischa mig mot detta och har i dag en stadig kundkrets, säger Marie Klasson och tillägger:

– Men jag har kunder i alla åldrar, jag exkluderar ingen.

Även om hon tycker mycket om jobbet som frisör så har hon nu bestämt sig för att sälja salongen. I stället ska hon satsa på sitt andra företag där hon jobbar som arbetsterapeut och utför olika utredningar.

– Det jobbet har tagit så mycket tid att jag bara haft öppet salongen en dag i veckan senaste tiden. Jag är fullbokad flera veckor framåt i tiden och vissa kunder tröttnar såklart på att vänta på en ledig tid. Därför känns det nu som att det är dags att välja inriktning, och då har jag kommit fram till att jag ska sälja salongen, berättar hon.

Hur skulle du sammanfatta de här 2,5 åren med salongen?

– Det har varit jättekul. Jag brukar säga att det är som ett nöjeskonto att vara på salongen. Det har varit roligt att jobba med seniorer, de vet vad de vill ha och är ofta trygga i sig själva. Många känner att de tragglat på i samma hjulspår ett tag och vill göra en förändring, hitta en ny stil. Åldern är inget hinder för att hitta en ny stil och hitta sig själv.

– Härom dagen färgade jag en 92-årig dams hår pastellrosa med guldiga slingor. Det är alltså inte skrikrosa utan bara en svag ton at rosa. Resultatet blev fantastiskt.

Vilka trender ser du annars?

– Tidigare jobbade jag mycket med löshår men det känns som att den eran är över nu. Däremot kommer permanenten tillbaka på allvar i vår. Den är så mycket bättre i dag än de var tidigare, tack vare dagens metoder blir håret varken risigt eller torrt. Och vill man inte ha hellockigt utan bara lite struktur och fall i håret så går det också att uppnå. Jag jobbar även med peruker. Det finns kunder som vill ha lite variation på håret eller lider av tunnhårighet, då kan en peruk vara ett bra alternativ.