Nu invigs testbädden för 5G

I dag invigs den nya testmiljön för 5G i Luleå. "Nu skapas förutsättningar för många företag", säger Mats Lundbäck, chef för Telia innovation, i ett pressmeddelande.

24 juni 2019 12:31

Målsättningen med testmiljön är att bygga framtidens digitala lösningar och öppna upp den för andra aktörer inom industri och akademi. Ett 30-tal företag och offentliga organisationer från Skellefteå i söder till LKAB i norr medverkar i samarbetet.

– Nu skapas förutsättningar för många företag att vidareutveckla sina tjänster och produkter. Luleå tekniska universitet har varit tydliga med att de vill ligga i framkant och vara banbrytande. 5G har möjligheten att minska de hinder som ibland finns med stora avstånd i den arktiska regionen, och här tror jag att 5G kan spela en viktig roll, säger Mats Lundbäck, Chef för Telia Innovation.

– 5G-installationen på Luleå tekniska universitet är en av de första som görs i Sverige och testbädden erbjuder unika möjligheter till innovationer och affärsutveckling. Syftet med projektet Wireless innovation arena är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö inom femte generationens mobiltelefoninätverk där företag, studenter och organisationer kan testa nya idéer och tillämpningar. Det är ett viktigt bidrag till universitetets arbete att i samverkan etablera norra Sverige som en attraktiv testregion, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi