Nu byggs det nya handelsområdet

Kirunas nya handelsområde är under uppbyggnad och intresset från de lokala handlarna har varit stort.

10 mars 2019 18:00

Thomas Stålnacke är huvudprojektledare för fastighetsbolaget Kirunabostäders del i stadsomvandlingen. Just nu är de inne i processen med att bygga upp Kirunas nya handelsgata som kommer att ligga mitt i det nya Kiruna.

– Det som pågår just nu är uthyrning av fyra handelskvarter. Det finns många företag som är intresserade, det är en väldigt positiv respons. Under april och maj kommer vi att börja skriva kontrakt och det ramlar på bra.

Hur har intresset sett ut för att etablera sig där?

– Det har varit ett bra intresse från början från många av Kirunas handlare och kontorshyresgäster. Vi har presenterat ett läge för respektive aktör och det känns som att vi har fått till något som känns riktigt bra. Vi har ambitionen att få fyra jämnstarka kvarter och vi är på god väg.

När planeringen av Kirunas nya handelsgata påbörjades utgick de ifrån ett specifikt tema.

– Vi vill beakta det som är typiskt Kiruna för det är en speciell stad. Lyxen och det överdåliga finns inte i Kiruna, vi står med båda fötterna på jorden. Men handelsgatan kommer att bli ett riktigt lyft för Kiruna. Vi ska bygga en stad av årsmodell 2023, något som inte finns, säger Thomas Stålnacke.

Många handlare upplever att det är tufft att driva butiker när internethandeln växer. Thomas Stålnacke berättar att planen därför har varit att skapa ett handelsområde som är unikt.

– Och det räcker inte med handeln. Det måste vara upplevelser, restauranger, caféer och mysiga innemiljöer. Vi måste göra något som är inbjudande för Kirunaborna och de som besöker Kiruna. Vi kommer att ha ett antal hotell som kommer att ligga nära handelskvarteren och hoppas därför att det ska bidra till ett ökat antal besökare i butikerna, säger han.

När förväntas ni vara klar?

– Planen är att allt ska vara klart den 1 september klockan 13.00. Då klipper vi bandet till Kirunas nya handelsgata och då hoppas jag att alla är på plats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Isberg