Den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson, tillika vd för Northvolt, som ska bygga batterifabrik i Skellefteå med utveckling i Västerås kan nu andas ut litegrann.

Jätteprojektet behöver en miljard svenska kronor för att dra igång och nu har en investerare gått in med halva summan. Det handlar om den Europeiska Investeringsbanken, EIB, som skjuter till 52,5 miljoner euro, motsvarande drygt 517 miljoner kronor.

”EIB:s styrelse har godkänt finansieringen tillsammans med den svenska staten om 52,5 miljoner euro till Northvolt batteriprojekt”, säger EIB:s vice ordförande Andrew McDowell till nyhetsbyrån Reuters.

Artikelbild

| Peter Carlsson, vd på Northvolt, var i Luleå i november för att prata om effekterna av batterifabriken i Skellefteå.

Läs mer: Nortvolt saknar pengar – vill inte svara på frågor.

Den godkända finansieringen är en del i att främja Europas konkurrenskraft gentemot asiatiska och amerikanska producenter. Enligt Andrew McDowell har banken för avsikt att samarbeta med Bryssel för att fortsätta bidra till att utveckla Europas batterikapacitet även fortsättningsvis, skriver Reuters.

Europas efterfrågan på batterier spås nå 200 gigawattimmar till 2025 – en marknad värd 250 miljarder euro årligen, enligt Europakommissionens vice ordförande Maros Sefovic.