Svenska tjänstemän är stressade, men det är stor skillnad på stressnivån beroende på var i landet vi bor. Det visar färska siffror från fackförbundet Unionen.

Mest stressade är tjänstemännen i Uppsala, följt av Halland och Värmland. Längst ner på listan hamnar Norrbotten. Här uppger 50 procent att de generellt känner sig stressade av sina jobb, vilket är den lägsta siffran i landet.

Däremot hamnar Norrbotten på en andraplats på listan över återhämtning. Här upplever 30 procent att de inte hinner återhämta sig från stressiga perioder på jobbet.

– I alla län upplever minst hälften av tjänstemännen i privat sektor att de är stressade. Det är hög tid för arbetsgivarna att vakna! De är skyldiga att motverka att arbetet leder till ohälsa, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen.

– Personer som har möjlighet till regelbunden återhämtning mår bättre och orkar jobba bättre. Att ta ett break är viktigt. Det borde vara en självklarhet att som arbetsgivare prioritera de här frågorna, fortsätter han.