Norr Media sluter upp för att stötta lokal handel

Norr Media sluter upp bakom initiativet Local hero, för att hylla och stötta lokala företag i Norrbotten. "I en jobbig tid för många av våra lokala företagare vill vi hjälpa till med allt vi kan", säger vd:n Mats Ehnbom.

19 mars 2020 11:15

Initiativet Local hero startade i Piteå, för att hjälpa lokala företag som drabbas hårt av coronavirusets framfart. Snabbt spred sig engagemanget vidare i länet, bland annat i Boden, Luleå och Älvsbyn.

Nu väljer Norr Media att sluta upp bakom dessa genom att starta Local hero Norrbotten.

– Bli en hjälte – handla lokalt, är en uppmaning som vi alltid står bakom, inte minst just nu. Vårt huvudsyfte med att ställa oss bakom kampanjen är att hjälpa det lokala näringslivet att bibehålla sin marknadsposition i en mycket utmanande tid, säger vd:n Mats Ehnbom.

Via Instagramkontot Local hero Norrbotten och hashtaggen #localheronorrbotten vill Norr Media uppmärksamma personerna bakom de lokala företagen och vad man kan göra för att stötta dem, men även lyfta goda exempel och hjälteinsatser.

– I en jobbig tid för många av våra lokala företagare vill vi på Norr Media hjälpa till med allt vi kan. Vi finns till för att göra samhället bättre, och i den ambitionen har alla företagare i länet en nyckelroll. Genom att uppmärksamma hur viktigt det är att handla lokalt, särskilt i corona-tider, kan vi genom vår räckvidd hjälpa till att lyfta fram alla lokala företagarhjältar i vår journalistik och genom att upplåta annonsutrymme.

Mats Ehnbom berättar att Norr Media under en period specialanpassar annonsprodukterna, så att företagarna kan profilera sig själva och sitt erbjudande till ordentligt sänkta priser.

– Många lokala branscher kan i dagsläget inte locka kunder till sina butiker eller restauranger, och har behov av distributionshjälp, för att ändå kunna nå ut med sina produkter. Där kan vi med vårt distributionsbolag också skjuta till resurser för utkörning, säger han.

Local hero-initiativet startades i Piteå av Lisa Hellmér, som själv är företagare och driver Pensionatet i Piteå.

– Jag har sett hur besöksnäringen drabbats väldigt hårt i Stockholm, restaurangerna är nära att stänga igen och besöksnäringen drabbas hårt. Jag tänker att vi kan vända det här innan det är försent, eftersom läget här inte är som i Stockholm riktigt än. Om vi norrbottningar är snabba så kan vi behålla det där mysiga stället på hörnet.

Allt började med ett inlägg som spreds snabbt på Instagram, där hon uppmanade till att handla något lokalt, som takeaway-mat eller ett presentkort.

– Syftet är att sprida och visa goda exempel på vad privatpersoner gör, som att äta lunch ute. Det blir en sådan dominoeffekt, för håller folk för hårt i plånboken så kommer det att få ännu större negativa effekter. Man behöver hålla i plånboken lite lagom, annars har ingen några jobb kvar tillslut.

Hon menar att vi tillsammans kan hjälpas åt för att behålla våra städer lika levande även efter corona.

– Jag tror vi ska uppmana till goda exempel, att få folk att fatta att de gör något bra om de väljer att handla lokalt.

Petra Karp Gidlöf driver företaget Karpotheka och är en av grundarna till Jane Norrbotten. Nu har hon startat upp Local hero Luleå, som hon driver tillsammans med egenföretagaren Malin Winberg.

– För mig har det alltid varit självklart med samarbete mellan branscher och kollegor, för att på så sätt lyfta varandra, säger hon och fortsätter:

– Vi vill påvisa att hur vi agerar lokalt har stor påverkan på hur vi tillsammans kommer ta oss igenom den utmaning vi har framför oss.

Vad tror du att ett sådant här engagemang kan betyda?

– Jag tycker att det är avgörande för att även fortsättningsvis kunna ha en levande kommun säger Petra Karp Gidlöf.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg