Kvar sitter jag och sommarvikarierna. Okej, några fler från ordinarie personalstyrka är kvar också, men vi är inte många. Vi vinkar och önskar alla en trevlig ledighet. Inte för att jag är bitter, jag har ju också semester – så småningom. I år är det nämligen andra perioden som gäller för mig. Det är självvalt, så no hard feelings.

Men det är svårt det där med perioder, ska man ta första eller andra? Andra perioden brukar nog traditionellt vara med "solsäker". Men å andra sidan har många blommor blommat ut, gräsmattorna som nyss var så gröna har antagit en mindre rolig färg. Dessutom går vi nu in i sensommaren. Bara det ordet är sjukt deppigt, i alla fall för mig som ÄLSKAR sommaren.

I år har den här fantastiska årstiden börjat på ett minst sagt underbart sätt. Varmt, varmare, ja varmast till och med. Maj månad var ju faktiskt den varmaste sedan mätningarna började. Juni kanske inte slog några rekord, men nog har vi haft flera härliga junidagar (midsommar räknar vi inte hit – som vanligt). Grattis till alla er som prickat in ledigheten och fått njuta ute i solen. Nu hoppas, hoppas, hoppas jag att juli och augusti ska bli minst lika varma och, förlåt för att jag säger det, gärna varmare.

"Allt kan väl inte kretsa kring vädret", "nog finns det väl annat att göra än att ligga och sola", "det får inte bli för varmt, då får man ingenting gjort", "nu måste det regna snart, annars blir det torka". Känner ni igen kommentarer i den stilen så fort det är några dagar med vackert väder? Okej, jag förstår att allt inte kan kretsa kring vädret, men med tanke på hur kort sommaren är så har man rätt att låta tankar och samtal kretsa kring vädret. Så enkelt är det. Och det där med att man inte får någonting gjort när det är varmt tror jag kan vara bra, vi stressar för mycket. Coola ner, ät en glass, njut i värmen och våga göra ingenting. Det är hälsosamt, som omväxling. Och det där med regnet. Jag förstår att det ställer till det för bönder som är beroende av foder till djuren, så jag håller med om att det behöver regna också. Mitt förslag till vädergudarna är att spara skyfallet till natten, då störs inte semesterfirarna av det, djuren får mat och alla blir glada – win, win.

Så, till dig som har semester: njut. Till dig som snart går på ledigt: håll ut. Och till dig som jobbar hela sommaren: du är en hjälte!