Mode – så klär du dig rätt i vinter

Nu är det ute med skidjackan – och inne med rocken. Örjan Lindstedt har 49 år i branschen och vet hur vi ska klä oss i vinter.

2 november 2017 07:00

Herrmodet har länge stannat vid en motsvarande funktionell jacka som tål väta och snö.

Men det är inget mode enligt Örjan Lindstedt, som nästa år firar 50 år i branschen.

– Alla människor ska inte se ut som att de ska ut och åka skidor. Även de som inte kan åka skidor har skidjackor. Nu har det blivit mer ett dressat mode.

– Korta och figursydda rockar så att männen ser ut som karlar, inte som skidåkare.

Färger?

– Grått, svart och marint. Det är mycket ungdomar som köper rockar. Och det ska vara den kortare varianten som förr i tiden hette ”bilrockar” och gjorde att de lättare kunde gå ut och in ur bilen. Den ska sluta ovanför knäna.

Sandfärgat?

– Det är mer för tidig höst eller tidig vår. Under vintern är det färgerna som jag nämnt som gäller. Det kan även vara mönster som fiskbensmönster. Det är lite tuffare att lägga till mönster.

Vad är tjusningen med klädbranschen?

– Det roligaste är när jag säljer kläder till folk som är nöjda. Jag hade ett företag som hette Bodenhallen för 25 år sedan och jag träffar folk som köpte en jacka av mig då och fortfarande använder den. Då får jag leda om dem att jag fått in nya jackor. De yngre ska ha nytt varje år, säger Örjan Lindstedt och skrattar.

På damsidan för vintersäsongen 2017 håller den rosa trenden i sig, nu ser vi puderrosa ute i butikerna och det gäller allt från kängor till fluffiga fuskpälsjackor. Enligt trendspanaren och designern Annkathrin Lundqvist är det även många toner av beige, brunt, blått och skogsgrönt som gäller i höst.

– Vi ser till och med blommiga kostymer, det tycker jag är nytt, säger Annkathrin.

Den gemensamma nämnaren för modet just nu stavas personlighet, och det gäller såväl kläder som frisyrer och inredning.

– Många väljer att plocka upp nyckelplagg från säsongen och kombinera dem i en personlig stil, säger Annkathrin.

Cajsa Asplund, butikschef på Diva i Luleå, har koll på nyckelplagget för kvinnorna i vinter.

– Stickade tröjor. Modellen får gärna vara lite kort men lite för stor. Den funkar lika bra till skinn som till jeans eller kostymbyxor, säger hon.

Och just kostymbyxor är nästa plagg på trendlistan, tätt följt av vita skjortor, omlottklännigar och kimonoinspirerade kavajer. När du går ut ska du satsa på en kappa eller bomberjacka om du vill vara rätt, men vill du sticka ut lite kan du välja en jacka i fuskpäls.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Landström Josefin Wiklund