Fram till augusti i år var Mikael Lindgren ägare och vd av Reklam365. Men tankarna på att sälja företaget som han startade för fem år sedan har funnits med under en längre tid.

– Det har varit min avsikt. Oavsett om vi hade sålt företaget eller inte så hade Mats Olsson blivit chef där. Jag bestämde mig för ett och ett halvt år sedan. Fastighetsbolaget (LBF som Mikael Lindgren driver tillsammans med Lars Arvidsson reds.anm) har blivit så pass stort att det behöver omvårdnad och fler projekt för att ta nästa steg. Affärerna börjar bli så stora, det går inte att göra det med armbågen längre, säger Mikael Lindgren.

För elva år sedan startade han LBF tillammans med Lars Arvidsson. Från början köpte de upp privata bostäder och har genom åren successivt glidit över till kommersiella fastigheter. I dag äger LBF 12 000 kvadratmeter lokalyta i Luleå.

Artikelbild

| Skejtare. Micke Lindgren har byggt en skateboardramp hemma i huset på Bergnäset och ägnar mycket fritid på brädan. "Det är min träning och håller mig i bra form".

– Periodvis har jag lagt ned mycket tid och har jobbat dubbelt så mycket som de flesta, vilket har gjort att jag har lyckats driva båda bolagen samtidigt på ett bra sätt. Sedan har jag haft otroligt duktigt folk runt omkring mig. Lars Arvidsson har varit en riktig klippa, menar Lindgren.

Vad lockade in dig i fastighetsbranschen?

– Jag har alltid varit fascinerad och lockad av branschen. När vi köpte den första fastigheten 2006 så var det totala kapitalet som fanns att tillgå 300 000 kronor för att lägga in en kontantinsats. För att hålla på med fastigheter krävs betydligt mycket mer pengar än så. Men genom att sköta fastighetsutveckling, förädling och försäljning har vi skapat pengar som vi kunnat investera i nya, större och finare fastigheter.

Hur har tiden efter Reklam365 varit för dig?

– Företaget tog ungefär 80-90 procent av min vakna tid. I dag jobbar jag inte lika mycket, men arbetsdelen med LBF har tredubblats. Då har man tid att starta de projekt man länge tänkt starta och följa de idéer man har. Alltifrån detaljplaner till avstyckningar på tomter och bygglovsansökningar.

Har LBF planer på att bygga nytt i Luleå?

– Vår avsikt är att bygga nytt, lite avhängt på hur våra planer tas emot av kommunen. Mer kan jag inte gå in på just nu, men det gäller bostäder.

Du var och åt middag med kommunalrådet Niklas Nordström härom kvällen. Var det affärsmässigt eller privat?

– Vi är kompisar sedan tidigare. Det pratades om både det ena och det andra. Niklas känner till allt och alla våra planer. Ju fler som känner till och vet vad man vill, ju lättare är det att få draghjälp.

Vad är framtidsmålet med LBF?

– Vår ambition är att vi ska bli en större aktör på den lokala marknaden. Vi kommer fortsätta som vi har gjort, det är bara projekten som kommer bli fler och större, säger Lindgren.

Vad betyder pengar för dig?

– Det betyder handlingsfrihet. Att man kan tänka långsiktigt och att man kan ta beslut som är vettiga, istället för att ta kortsiktiga beslut för att lösa dagens problem, det behöver jag inte göra längre.

Är du ekonomiskt oberoende?

– Det är en definitionsfråga. Jag är inte beroende av att ha ett arbete. Däremot så gillar jag att jobba för att driva projekt och förverkliga idéer. Det är roligt att skapa arbetstillfällen och att kunna lämna något bra efter sig. Med Reklam365 lämnade jag efter mig en fungerande och fin arbetsplats. Vi har skapat möjligheter för andra företag i Norrbotten för att vi existerar. Det är kul att ha gjort det och det är en stor drivkraft som ger mig mycket.

Och på fritiden skejtar du. Håller kroppen för det när man är 40 år?

– Tydligen. Jag skejtar och jag tycker att det är kul, det är min träning och det håller mig i bra form. Jag gjorde illa min hälsena som gick av för ett och ett halvt år sedan. Jag var tvungen att hitta en träningsform för att snabbt få ordning på spänst och balans, så jag började skejta lite grann och fastnade för det igen. I huset på Bergnäset har jag byggt en skateboardramp som jag och min son använder. Jag kan gå dit och skejta när det faller mig in, finns det hemma så är det jäkligt lätt att avverka en timme.

Går du dit för att sortera dina tankar?

– Det blir väl en typ av meditation för mig, men man kan inte koncentrera sig på så mycket annat för då gör det ont, haha.