Nu är det klart att hustillverkaren Derome Plusshus ska bygga 117 hyreslägenheter i kvarteret Liggunderlaget på Kronandalens andra etapp. Derome ska bygga åt det gemensamma joint venture-bolag som Magnolia Bostad och Slättö bildade i oktober i år. JV-bolaget förvärvade fem projekt, varav fyra från Magnolia Bostad;  i Örebro, Eskilstuna, Östersund och Luleå.

Derome har fått totalentreprenaden och planerar byggstart på Kronandalen under våren 2020. Först ska ett parkeringsgarage med plats för 50 bilar byggas. Därefter kommer fyra hus med sammanlagt 117 hyreslägenheter att byggas. De prefabricerade trähusen kommer att byggas i Deromes husfabrik i Renholmen, fyra mil norr om Skellefteå.

– Ja, det blir Deromes första projekt i Luleå. Jag kan inte svara på om Plusshus har gjort något i Luleå för länge sedan men i nutid är det första projektet, säger Petra Eriksson, projektutvecklare Derome Plusshus i Renholmen.

Det var för 3,5 år sedan som familjeägda sågverkskoncernen Derome i Halland köpte upp Plusshus, med fabriker i Renholmen och Kristinehamn.

Husen på Kronanbacken kommer att rymma cirka 47 ettor, 47 tvåor samt 23 treor. Projektet har beviljats statligt investeringsstöd vilket innebär att hyresnivån (normhyran) blir 1450 kronor per kvadratmeter och år. Ordervärdet är 132 miljoner kronor.

– Vi hoppas på fler förfrågningar i Luleåområdet. Vi jobbar också mot Gällivare, säger Petra Eriksson.