Grattis till vinsten! Hur var kvällen?

– Vi började kvällen med ett mingel på Haymarket med lite riskkapitalister och framförallt juryn där vi hade möjlighet att faktiskt höra vad de tyckte om presentationen. Sedan körde vi igång i Konserthuset och då var det bara att lyssna igenom motiveringarna egentligen och se ifall man kunde gissa sig till vem som hade vunnit.

Hur var det att sitta där och vänta på att ens namn kanske skulle ropas upp?

Artikelbild

Samtliga vinnare från Venture Cups Sverigefinal som gick av stapeln under onsdagskvällen.

– Om det skulle vara något pris som vi skulle kunna ta hem var förhoppningen att det skulle vara i kategorin ”top tech”. Man satt på nålar samtidigt som det fanns med så himla många duktiga bolag och det kändes inte alls säkert att man skulle ta hem det. Men när motiveringen drog igång så började vi tycka att det nästan lät lite som oss.

Vågade ni hoppas att det skulle vara ni?

– Nej, in i det sista så vågade vi inte hoppas.

Hur reagerade ni när ni vann?

– Egentligen var det bara att gå upp på scen och mer eller mindre motta publikens jubel. Det var en otrolig känsla att kliva upp på scen framför ett fullsatt konserthus framför människor som man hyser en enorm respekt för, duktiga entreprenörer i alla dess former.

Vilka känslor hade du när du gick upp på scenen?

– Det bästa var att några av ens egna entreprenörs hjältar har suttit och bedömt en och tyckt att man hade gjort ett bra jobb. Det är en stor skillnad på att man har en Google-chef som säger att man är top tech, det är lite mer validerande än att man själv tycker om idéen.

Du fick prata med juryn tidigare under kvällen, hur gick deras tankar kring "The Fit"?

En av fördelarna med att vara med i ett evenemang som Adventure Cup är att det är väl inget annat ställe där man kan ha en presentation för den här typen av människor för att sedan få feedback i efterhand. Normalt brukar feedbacken vara ifall någon vill investera i företaget eller inte medan nu så fick vi väldigt detaljerade kommentarer på vad som var bra och vad som saknades. Många från juryn var väldigt nyfikna på vår produkt.

Vadhänder framöver med "The Fit"?

– Venture Cup var en kvalitetsstämpel på att det vi gör faktiskt fungerar. Nu kör vi full fart framåt och har en supertydlig plan med en teknikutveckling och planer om att kunna lansera efter årsskiftet. Det är full fokus på teknikutvecklingen och sedan ska vi även stänga en kapitalrunda.

Känns det bra att ha detta pris i ryggen?

–Ja, och framförallt när jag har fått feedback på min presentation och vidare utveckling. Vi har många gånger blivit uträknande med argument som ”hur kan ni ha utvecklat den här tekniken, varför har inte någon av de stora jättarna gjort det?”. Jag har aldrig kunnat svara på varför ingen annan har gjort det men nu har jag gjort det och detta var lite av en kvalitetsstämpel som visar att techbranschen tycker att vi är top tech i vår nisch.

Det måste vara roligt att känna att man är i framkant?

– Det blir väl att man har blivit uträknat för att man inte har en universitets bakgrund i det tekniska eller att man är från lilla Kalix. Nu har jag väl kommit till den punkten där vi har kunder, vet vad marknaden vill ha och tekniken är på plats. Nu är det bara att finslipa allt och se till att vi når ut.

Hur har reaktionerna sett ut hemifrån?

– Jag har inte hunnit titta så mycket, det har varit fullt upp. Jag har sett att det har kommit in en hel del grattis-mejl från såväl banker som finansiärer som jag ska sätta mig ned och svara på, säger Lisa Lindvall och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt för Kalixbor att se att det går att lyckas trots att man kommer från ett mindre ställe och att det går att satsa på annat än industrier trots att vi är duktiga på det. Man måste våga satsa för att vinna.