Lumire satsar på gala för femteklassare

Snart är det dags för Lumiregalan i Luleå. En gala för femteklassare där fokus ligger på miljö och källsortering. "Källsortering behöver inte vara tråkigt", säger Erik Öhrling, vd för Lumire, Luleå Miljöresurs AB.

4 juni 2019 08:00

På måndag den 10:e juni är det dags att göra om fjolårets succé, nämligen Lumiregalan. Under dagen bjuds femteklassare in till Kulturens hus där det bland annat blir filmvisning, prisutdelning, godisregn med Vilda Kidz och så kommer spelare från Luleå hockey vara på plats för att träffa eleverna. Totalt väntas mellan 250 och 300 elever delta.

– Vi vill inspirera och ge unga chansen att fundera kring och lära sig mer om det här med miljö och källsortering. För det här behöver inte vara tråkigt och lukta illa, gör man det på rätt sätt så kan det till och med vara roligt, säger Erik Öhrling.

Innan galan har alla deltagare spelat in filmer där de förklarar varför det är viktigt att källsortera. Därefter har en jury bedömt bidragen och på galan kommer den lyckliga vinnaren att utses. Det fina förstapriset står Lumire bakom i samarbete med Vilda Kidz.

– Vi i juryn är väldigt imponerade över årets väldigt kreativa bidrag. Det blir en och annan tankeställare även för mig som jobbar i branschen, säger Erik Öhrling.

Varför gör Lumire den här satsningen?

– I vårt uppdrag ingår att informera om källsortering och vikten av den. Det här är ett annorlunda och roligt sätt att göra det på. Kan vi genom att anordna och sponsra till en gala bidra till att ett antal ungdomar blir ännu mer engagerade i frågan så har vi gjort något bra för Luleåborna. Så ser vi på det.

Hur ser det ut med källsorteringen i dag?

– Vi har minskat fem kilo brännbart avfall per hushåll sedan 2015, men fortfarande slänger vi sextio procent fel i brännbara sopor, så visst finns det mycket kvar att göra. Alla vuxna som inte gör rätt kan fundera över vem det drabbar.

Lumiregalan arrangeras av Lumire i samarbete med Vilda Kidz, Luleå hockey och Norrbottens Media.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sabina Nilsson