Att bussar, spårvagnar, flygplan och båtar blir uppkallade efter kända personer är inget nytt. Men nu ska för första gången två av Luleå lokaltrafiks bussar döpas, och det efter två starka Luleåprofiler. Profilerna som valts ut är inga mindre än Luleå hockey/MSSK:s Johanna Fällman och artisten Zacke Zakarias Lekberg.

– Det här känns helt fantastiskt roligt. Det är life goals, säger Johanna Fällman.

Hon har blivit en riktig Luleåambassadör och har kammat hem inte mindre än tre SM-guld med Luleå hockey/MSSK. Utanför planen brinner hon för jämställdhet och idrott på lika villkor.

Artikelbild

| Zakarias Zacke Lekberg är den andra profilen som nu får en "egen" buss. "Jag har åkt mycket buss genom tiderna. Har ingen bil så det blir en del buss i dagsläget också", säger han.

– Luleå betyder allt för mig. Min familj bor här och jag är född och uppvuxen i stan. Luleå har format mig till den jag är, säger hon.

Även Zacke känner sig hedrad över utmärkelsen.

– Det känns väldigt hedrande. Det hade jag nog aldrig tänkt mig som liten parvel som tog bussen från Västra Skurholmen till Örnässkolan på morgnarna, säger han.

Efter tio år i Stockholm bestämde han sig för att återvända till rötterna i Luleå i slutet av förra året. Och här fortsätter han att jobba med musiken.

Artikelbild

| Nu namnger LLT två av sina bussar. "Det ska bli riktigt roligt", säger Anna Kowal.

– Under alla dom här åren har jag besökt Luleå frekvent, både när det gäller jobb och fritid. Därför känns det inte som ett alltför chockartat miljöombyte. Men det är klart, det känns som en ny epok i ens liv. Jag kände att ett decennium i Stockholm fick räcka och att jag ändå gett det en ärlig chans. Luleå lockade i form av inspiration och familj.

Anledningen till att LLT vill göra den här satsningen är för att stärka Luleå som varumärke samtidigt som man lyfter fram personer som bor här och gör gott för staden.

Artikelbild

| Bussåkandet i Luleå ökar. "Jag tror att vi alla är mer medvetna och tänker i större utsträckning på vilka val vi gör utifrån ett hållbarhetsperspektiv", säger Anna Kowal Lindbäck.

– Det kan man göra på olika sätt. Vårt sätt är bussen, säger Anna Kowal, marknadsansvarig vid LLT.

Och varför blev det just Johanna Fällman och Zacke? Det finns det flera anledningar till.

– Vi ska vara stolta över både Johanna och Zacke för deras prestationer och engagemang inom idrott och musik där båda spelar en viktig roll och brinner för viktiga samhällsfrågor. De är två fina och bra förebilder för unga och gamla, säger Anna Kowal.

Bussarna kommer att invigas vid ett event på Södra Hamnplan den 27 april. Under eventet kommer Zacke att spela och Johanna Fällman att utmana publiken i en hockeyutmaning.

– Jag tänkte riva av en lite intimare show med en setlist värdig en bussavtäckning, säger Zacke.

Anna Kowal hoppas att Södra Hamnplan ska fyllas av människor som vill delta i bussfesten.

– Jag hoppas att det blir uppskattat av dem som kommer dit – framförallt att Johanna och Zacke tycker det är roligt och har det bra, för det är deras dag. Att de känner att de uppskattas för vad de gör och står för. Det ska bli riktigt kul.