Luleåföretagare mottog pris av prinsen

Under onsdagen mottog Index Brailles grundare Björn Löfstedt Näringslivsmedaljen. Priset delas ut av Kungliga patriotiska sällskapet med Prins Carl Philip i spetsen.

16 maj 2019 08:45

Gammelstadsföretaget Index Brailles grundare och vd Björn Löfstedt tilldelas 2019 Kungliga patriotiska sällskapets särskilda belöningsmedalj för näringslivet för sina insatser som både framgångsrik entreprenör och främjare av de blindas möjlighet att delta i samhället.

När Björn var åtta år gammal blev hans mor blind. Att se hur kämpigt det var för henne att komma tillbaka in i olika gemenskaper gjorde ett starkt intryck. Redan som civilingenjörsstudent i slutet av 1970-talet tog Björn Löfstedt fram en prototyp till en blindskriftsmaskin med kopieringsfunktion, och efter några år fanns en färdig produkt och ett nygrundat företag, men vägen gick förstås inte spikrakt.

”De första femton åren var det balansgång på slak likviditetslina”, har han sagt.

I dag har man fyra högteknologiska produkter och är världsledande i sin produktion av skrivare för punktskrift, som transformerar text från 150 språk till punktskrift. Företaget omsätter 50 miljoner kronor, har 15 anställda i Gammelstad och exporterar till ett 60-tal länder. Med tanke på att endast en minoritet av världens blinda kan läsa är marknaden stor. Under rubriken ”Literacy for all” utvecklar Björn Löfstedt sin och sitt företags ”mission”.

– Nyckeln till framgång är att ha en vision som man tror på och som man jobbar stenhårt för under en lång period. Det jag är mest stolt över är när jag träffar framgångsrika blinda som har använt min teknik under sin utbildning och fått en bra karriär – jobb och familj, säger Björn Löfstedt.

Även Maud Spencer, Svalson, Öjebyn mottog priset på onsdagen.

2019 års mottagare av Näringslivsmedaljen

Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby

Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla

Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm

Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad

Maud Spencer, Svalson, Öjebyn

Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi