Luleå kan vinna designpris

I snart ett år har pumpstationen lyst upp om kvällarna i Luleå. Nu är den i final i prestigefyllt designpris.

7 juni 2019 09:00

När arbetet med Östra länken etapp 4C pågick ville Luleå kommun pynta pumpstationen och göra något särskilt med byggnaden. De hundratals stålspjälorna pryder stationen och ska föreställa vågor.

För att göra något extra har Pumpstation 42 "Havsstrand" också lyst upp likt ett konstverk längs Mjölkuddsbanken i vintermörket. Ljusidén har utmärkt sig i landet och blev en av tio tävlande till Svenska Ljuspriset. Nu har tio blivit tre och Ljusarkitekterna Jan Forsmark och Robert Taavo från Designat Ljus Europa är kvar i tävlingen.

De övriga finalisterna är det japanska badet Yasuragi i Nacka utanför Stockholm och Ekonomikum läsesal på Uppsala universitet.

Tävlingen avgörs på Berns i Stockholm den 5 september.

Svenska Ljuspriset

För 27:e året i rad arrangeras tävlingen som syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2018. Det är många prestigeprojekt som kammat hem priset under årens lopp. Förra årets vinnare är den trestjärniga Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm.

Arrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Stjernström