Lokalt initiativ för att rädda Piteås företag

Initiativet Local hero Piteå ska hjälpa företagare genom coronakrisen. "Vi vill bidra till att alla aktörer som gör Piteå underbart ska finnas kvar efter krisen", säger företagaren Lisa Hellmér.

19 mars 2020 13:33

Coronakrisen slår hårt mot Piteås företagare. För att skapa en positiv motvikt bestämde sig Lisa Hellmér och My Bergström, som driver Pensionatet, för att peppa folk att visa Piteåandan.

På kort tid har Instagramkontot Local hero Piteå engagerat många lokala hjältar och initiativet sprider sig runt om i landet.

– Som alla andra företag märker vi på Pensionatet av coronakrisen, men vi känner att frågan är större än så. Den påverkar hela vår stad och därför började vi prata om att göra något tillsammans. Vi vill uppmuntra folk att handla lokalt så att alla små och stora aktörer som gör Piteå underbart ska finnas kvar även efter krisen, säger Lisa Hellmér.

Snabbt drog de ihop en actionfylld projektgrupp där bland andra Amanda Karlsson från Go business och den digitala strategen Linda Granberg finns med.

– Tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla igång vår stad. Genom Local hero Piteå vill vi lyfta goda exempel och ge tips på vad man som företagare och privatperson kan göra, säger Linda Granberg.

– Det kan vara att handla en tröja i en lokal butik eller att köpa hem hämtmat. Du är en lokal hjälte om du handlar en latte från ett kafé, säger My Bergström.

Actiongruppen är överens om att Piteåborna har haft behov av att samlas kring något hoppfullt.

– Jag tror att människor vill göra något, men att det kan vara svårt att veta vad man kan göra. Med det här initiativet ger vi Piteåborna handlingskraft och det är häftigt hur mycket engagemang kontot har väckt sedan vi startade det. Vi har fått otroligt positiv respons och vi har vuxit så fort att Instagram spärrat oss. Gensvaret är häftigt, man blir lite rörd, säger My Bergström.

– Ja man känner att det finns ett jäklar anamma här i staden, säger Linda Granberg.

Att agera snabbt har varit en grundförutsättning.

– Vi kunde inte vänta på att någon annan skulle ta ett initiativ. I restaurangbranschen är marginalerna små och genom att göra något nu kanske vi slipper situationen i storstäderna där krögare måste säga upp personal och stänga. Vi ligger några veckor efter här uppe i norr och genom att göra medvetna val kanske vi kan hjälpas åt att ta hand om vår lilla stad innan det går så långt, säger Lisa Hellmér.

Alla inblandade hoppas att kontot i framtiden kan finnas kvar och fortsätta lyfta positiva saker även efter krisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson, Piteå-Tidningen