I Piteå ställde folk mangrant upp med att framföralllt köpa hämtmat. Samtidigt sprids uppmaningen över Sverige.

– Det har startats ett 20-tal Local Hero-konton på instagram. Från Trelleborg i söder till Kiruna i norr, säger Lisa Hellmer.

Själv upplevde hon och delägaren My Bergström ett våldsamt tryck på hämtpizza under helgen.

Artikelbild

| "Degen tog slut både fredag och lördag", säger Lisa Hellmér. Hennes uppmaning om Local Hero har fått spridning i hela Sverige och på söndagen intervjuades hon av TV4:s nyhetsmorgon.

– Vi bakade 200 pizzor på fredagen och 250 på lördagen. Men vi var tvungna att stänga tidigare båda kvällarna eftersom degen tog slut, säger Lisa Hellmer.

Mehmed Oktay är restaurangchef vid Nodo cut and slice på Rådhustorget. Personalen fick också uppleva högt tryck på hämtmat.

– Förra helgen var det rätt lugnt och i måndags var det helt dött. Men nu i helgen har det varit mycket. Inte så många har ätit på plats, kanske fyra-fem gäster varje kväll, men hämtmaten har ökat kraftigt. Under fredag och lördag bakade vi 200 pizzor varje kväll, säger Oktay.

Han ser bekymrad ut vad coronasmittan kan ställa till det ekonomiskt.

Artikelbild

| "Vi har haft fullt upp med att baka hämtpizza, under helgen har vi bakat 200 varje kväll", säger restaurangchef Mehmed Oktay vid Nodo cut and slice.

– Fortsätter detta blir det problem.

Mikael Gustavsson och Krille Berggren är kockar vid Bastard burgers på Uddmansgatan. De säger att hos dem har försäljningen av hämtmat ökat kraftigt.

Artikelbild

| Mikael Gustavsson och Krille Berggren vid Bastard burgers konstaterar att fredagkvällen blev den bästa försäljningskvällen under de fyra senaste månaderna.

– Försäljningsmässigt var fredag den bästa kväll vi haft under de fyra senaste månaderna, säger Mikael Gustavsson.

Kim Markström, marknadschef för Bastard burgers 32 restauranger i Sverige, säger att företaget var tidigt ute med att fokusera på mer take away verksamhet.

– Och vi bedömer att jämfört med andra i branschen så har vi tappat färre antal gäster, säger han.