Vilt

Arvidsjaur Renslakt, Arvidsjaur.

Tornedalens Renprodukter, Soukolojärvi (Övertorneå).

Får och lamm

Fårgårdar i norr, Överkalix-Svensbyn-Kallax-Ale.

Nygården, Siknäs (Kalix).

Kyckling

Strömnäsgården, Havsträsk (Boden).

Nöt och fläsk

Bondgården Bälinge, Bälinge (Luleå).

Antnäs Lantgård, Antnäs (Luleå).

Blomfeltsgården, Ale (Luleå).

Svartvikens Lantbruk, Morjärv (Kalix).

Böle potatis och kött, Böle (Piteå).

Alterdalens Angus, Altersbruk (Piteå).

Pelle Johansson arbetar som matkonsulent i både Norrbotten och Västerbotten, berättar att det är viktigt att komma ihåg att listan är långt ifrån komplett, då det finns betydligt fler.

Upplever du att intresset för lokalproducerade livsmedel ökar?

– Jag upplever definitivt att intresset för alla lokalproducerade livsmedel ökar, så även köttet. Det är bra. Vi bör äta mindre kött i framtiden, precis som vi gjorde förr – men det vi äter får gärna vara norrbottniskt eftersom det har låg klimatpåverkan och dessutom i förlängningen ger oss ett bättre län att leva i.

– När lantbrukare skickar djur på slakt kan de välja att göra så kallat återtag på delar av eller hela partiet. Det har de sedan möjlighet att sälja direkt till kund. Alla lantbrukare vill inte göra det och många lantbrukare gör det redan men har långa väntelistor eftersom det är populärt. Enklaste sättet att få reda på om just din lokala lantbrukare har kött att sälja är att fråga, säger han.

Han menar att det även går att hitta norrbottniska livsmedel via andra kanaler, då väldigt många företagare har hemsidor och finns på sociala medier.

– Det går att hitta de allra flesta med ett par tangenttryckningar. Om du inte har tid, lust eller möjlighet går det naturligtvis att ringa eller mejla din lokala matkonsulent och fråga.

– Svenska livsmedel är generellt bra ur hälso-, klimat- och kvalitetshänseende och jag vågar påstå att de livsmedel som produceras i Norrbotten är bäst i Sverige. Vi har ett speciellt klimat här uppe, vilket faktiskt skapar vinster på väldigt många plan.

– Det är viktigt att köpa lokalproducerat, inte minst av de anledningar jag redan nämnt. Men det handlar också om något större – vilket sorts län vi vill leva i. Jag vill ha en levande landsbygd, jag vill att vi visar större stolthet över vad vårt län har att erbjuda och jag vill att vi tillsammans hjälps åt att skapa förutsättningar för att de gröna näringarna ska kunna leva och frodas över hela Norrbotten. Det bästa sättet att göra det är att använda sina pengar till att stötta de lokala bönder som faktiskt jobbar för att vi ska ha mat på bordet även i framtiden, säger Pelle Johansson, matkonsulent, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.