Linda Rosén är ny vd på Lindbäcks

Hon flyttade hem till Piteå för tre år sedan och började som leancoach på Lindbäcks Bygg. Nu har Linda Rosén precis tillträtt som vd för Lindbäcks Group AB.

10 mars 2018 18:00

Koncernbolaget Lindbäcks Group består i dag av tre bolag – Lindbäcks Bygg, Lindbäcks Boende och Lindbäcks Fastigheter. Totalt är 500 personer anställda i koncernen som Linda Rosén sedan i januari leder.

Linda Rosén började på Lindbäcks bygg för snart tre år sedan i rollen som leancoach, vilket fortfarande står kvar i hennes titel.

– Jag jobbar med att utveckla ledarna med värderingar och principer som ska hjälpa oss när vi tar beslut. En leancoach coachar ledare till att hitta rätt, att växa och bli trygga.

Var det ett naturligt steg att själv bli en ledare?

– Jo, nog var det så. Sen kanske det var lite av en överraskning att jag skulle hamna här. Group har funnits som bolag länge men utan innehåll. Tanken har funnits om en större helhet. När man nu skulle väcka liv i Group satte sig Stefan och Hasse (Stefan Lindbäck och Hans Lindbäck, reds. anm.) och skrev ner hur rollen för att leda det här skulle se ut. De började leta individer och tyckte att jag matchade bra.

Vad tänkte du när du fick frågan?

– Oj, tänkte jag. Jag sa att jag ville tänka först, vad det innebär för mig och vad det innebär för Lindbäcks. Det här blir den ultimata coachpositionen, där jag kan coacha vd:arna direkt. Det lockar att få testa den grejen.

Hur är det att leda 500 personer?

– Jag hade inte hoppat på om inte Stefan var Stefan, Hasse var Hasse och Wille var Wille (Stefan Lindbäck, Hans Lindbäck och Wilhelm Risberg, reds. anm.). Jag känner mig väldigt trygg, jag har jobbat nära dem. I det familjeföretag som Lindbäcks är, där de starkaste och mest lysande ledarna ju är ägarna, ligger det ett arv som varken Wille eller jag kan ha. Så jag ser det mer som att vi fyra är ett team.

Känns det som ett extra stort ansvar att leda ett familjeföretag?

– Ja. Jag kommer alltid att prata för någon annan. Därför vill jag gärna kolla av saker ibland, kolla hur vi tänker. Sen tänker vi oftast lika.

Vilka är dina styrkor som ledare?

– Jag smälter ofta in i vilken grupp eller vilket sammanhang jag än hamnar i. Det brukar jag få som feedback, att jag funkar med snickaren på bygget och jag funkar i ledningsgruppen. Jag är duktig på att hålla helikoptervy. Jag är också noggrann med att backa tillbaka till vad vi har sagt, jag vill att det ska vara faktabaserade beslut som vi ska kunna stå för sen.

Vilka tror du blir dina största utmaningar?

– Den mest påtagliga närstående utmaningen är att klura ut hur vi får ut det mesta av Group. Tanken med att väcka Group till liv är att ett plus ett plus ett ska bli mer än tre. Vi ska kunna få ut det lilla extra, ta saker i Group och skapa en bra struktur så att de andra tre bolagen kan släppa vissa saker.

Vad är din motpol till jobbet, hur kopplar du av?

– Jag har accepterat att det är en period just nu då det är jobb och barn. Jag stressar inte upp mig över det. Men jag försöker ha en dag på helgen där jag bara får tassa runt hemma. Att inte behöva gå ut, inte ha några tider att passa, inga måsten. Det är då jag laddar mest.

Hur känns det att vara den första kvinnliga vd:n i företaget?

– Jag har nog aldrig tänkt på det förrän du frågar om jag ska vara ärlig. Jag tänker inte att det hänger på det. Jag är trygg i att de funderade på vem de ville ha, och så valde de mig.

Hur jämställt skulle du säga att Lindbäcks är?

– Jag skulle säga att vi ökar i medvetenhet om vad jämställdhet och mångfald är. Men tittar vi på våra byggarbetsplatser så är vi inte jämställda, tyvärr. Det är både branschen och vi. I fabriken har vi ökat andelen kvinnor skarpt de senaste åren, det är en väldigt positiv utveckling. Jag tror det är bra att vara en blandad arbetsplats, balansen är väldigt bra. Vi har mycket kvar men jag tror vår styrka är medvetenheten, att vi har ett uttalat mål.

Tror du det kan hjälpa att du som vd är kvinna?

– Lite tror jag nog det. Jag har fått mejl och påringningar från tjejer som är ingenjörer, som säger ”oj, kan man ta sig dit”, ”vilken väg ska man gå”. Det är roligt. Så jag kan nog säga att det betyder en del. Det beror nog på hur synlig jag är utåt också, i min roll som leancoach är jag mycket ute på byggen och fabriker, jag vill gärna behålla så mycket som möjligt av det. Jag tror det är en styrka att vara ute och synas.

Linda Rosén

Ålder: 38.

Familj: Maken Andreas, barnen Astor, 7, Alice, 6, Annaklara, 4.

Bor: Piteå centrum.

Gör: Vd för Lindbäcks Group AB.

Intressen: Familjen, musik, böcker.

Äter helst: Libanesiskt.

Dricker helst: Cola light.

Ser på: Väldigt lite tv.

Läser: Deckare.

Kör: Kia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg