Li Skarin, vd Luleå Näringsliv, nåddes under dagen av beskedet om Luleåbaserade Gestamp Hardtechs omfattande varsel.

– Det är jättetråkigt naturligtvis, 200 arbetstillfällen är mycket. Vi jobbar hela tiden med att skapa fler jobb till Luleå, det är vår absolut viktigaste arbetsuppgift. Det här drabbar många och nu tänker vi på dem i första hand.

Li Skarin menar att man på Luleå Näringsliv känner sig förberedda på hur man kan stötta personal och företagsledning i sådana här situationer.

– Vi har redan ringt runt till Region Norrbotten, Luleå kommun och Arbetsförmedlingen, vi är beredda att sätta ihop ett team med det stöd som behövs. Vi har även ett industribranschråd med representanter inom stora industrier.

Hon menar att det finns kompetens, stöttning och bra idéer för hur man ska jobba vidare nu.

– Det man kan känna sig trygg med är att det är ett det är en låg arbetslöshet i Luleå, och det finns mycket industrijobb. De som varslas kommer nog inte att vara arbetslösa så länge, det finns en stor efterfrågan på sådan här kompetens.

Li Skarin tycker det är viktigt att visa att det finns intressanta jobb i Luleå, och hoppas att de varslade vill stanna här.

Höga arbetskraftskostnader tas upp som en anledning till varslet. Är detta något som leder till att företag lämnar länet och söker sig utomlands?

– Det är en diskussion som ständigt pågår. Vi hoppas alltid på att kunna konkurrera med annat än bara löner. Men vi är i en globalt utsatt konkurrenssituation, kanske i dag ännu mer än tidigare. Företag kan bestämma sig för att växa, packa ihop och flytta beroende på andra typer av konjunkturer. Ibland är det väldigt svårt att påverka, säger hon och fortsätter:

– Jag har förstått att det inte handlar om Luleå som stad i det här fallet. Det här var ett beslut man var tvungen att genomföra för att det ska gå bra för andra delar av företaget. Men det är en tråkig dag det här, säger Li Skarin.