Länets näringsliv om ekonomiska läget

Norrbottens ekonomiska framtid ser ljus ut men det gäller att vara beredd på förändringar. Så sammanfattade panelen det under ett samtal på Vetenskapens hus.

22 november 2019 14:26

Många var på plats i Vetenskapens hus under fredagsmorgonen då vice riksbankschef Henry Ohlsson talade om konjunkturläget. Föreläsningen följdes av ett panelsamtal, där representanter från olika branscher och orter i Norrbotten gav sin bild av läget.

– Vi tycker att vi befinner oss i en bra konjunktur i besöksnäringen. Vi har haft en fantastisk utveckling senaste åren och det ser fortsatt bra ut kommande år, säger Nina Wikstedt, vd Clarion sense Luleå.

Mycket beror på att vi i Norrbotten är bra på att samverka exempelvis genom Swedish Lapland, menar hon.

– Vi har lyckats nå ut med budskapet om vilka fantastiska besöksmål vi har i det här området.

Nina Wikstedt berättar att Clarion sense Luleå hade rekordbeläggning i somras, mycket tack vare att svenskar valde att turista i Sverige.

– Framförallt i Luleå är affärsresenärer annars det vi lever av. Ett exempel är Volvos val av Luleå som ort i lanseringen av en ny bilmodell, som berodde just på naturen och möjligheten att komma hit och köra bil på isvägen.

Per-Erik Lindvall, senior advisor Kaunis iron i Pajala, menar att gruvverksamhet generellt är extremt konjunkturkänsligt.

– Det är som vädret, det lönar sig inte att klaga utan man måste klä sig efter väder. Det gäller att vara beredd när det förändras och att påverka det man kan: kostnader, kvantitet och kvalitet. Vi är i grunden optimistiska, uthålliga och beredda på alla väder.

Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks group AB i Piteå, förklarar att det finns två perspektiv på läget just nu:

– I tillväxtområdena har vi avmattning på efterfrågan av bostadsrätter. Det råder en balans, och då är det många som skruvar åt produktionen, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har vi bostadsunderskott så efterfrågan av hyresrätter finns och är väldigt god. Så vi ser ljust på fortsättningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Emborg