Krönika: Tillsammans fixar vi detta!

Malin Winberg vittnar om en glöd av något helt nytt som börjat brinna, en solidaritet och sisu utan dess like.

27 mars 2020 09:01

En våg av ledsamhet sköljer över mig och jag känner hur de salta tårarna sakta rullar längst med kinderna och ner på halsen. I grund och botten är jag en driven och positiv person som vill inspirera och sprida glädje. Jag svär inte ofta men fan hörni vad allt det som händer just nu till följd av coronaviruset suger. Konkurs, varsel, inställda uppdrag, sjukdom, oro, rädsla, dödsfall, karantän, och en otroligt instabil (världs-) ekonomi. Det är så många som drabbas på olika sätt, mina tankar går till er alla.

Ur denna ledsamma aska har däremot en glöd av något helt nytt börjat brinna. En solidaritet och sisu utan dess like. När Lisa Hellmér på Pensionatet i Piteå startade Local hero Piteå så tog det inte lång tid innan liknande initiativ fanns på platser runt om i hela Sverige. Drivkraften är att vi tillsammans kan göra skillnad för att rädda lokala entreprenörer, restauranger, affärer, nagelsalonger, turistföretag och så vidare. Sånt som gör vårt samhälle värt att bo och leva i.

Det handlar helt enkelt om att vara en lokal hjälte och att försöka göra det man kan för att bidra. Resultatet har hittills visat att man kan erbjuda hårklippning som take-away, att byggföretag kan köpa jättemånga lunchkuponger till sina kunder och att det går alldeles utmärkt att slå försäljningsrekord i dessa tider. Bara för att nämna några grejer som sprider hopp och glädje bland alla deppiga nyhetsrubriker och händelser.

Jag är otroligt imponerad över att så många ställt om så snabbt. Att studera, jobba, ha möten, konferenser, workshops, utbildningar och föreläsningar digitalt istället för att ställa in blev helt plötsligt det nya svarta. Har också sett livesända konserter och yogaklasser. Nemas problemas och helt fantastiskt att se!

Kanske är det här också det djupa återhämtande andetag som vår planet länge längtat efter. När tårarna är torkade så både tror och hoppas jag att allt det här för något väldigt gott med sig. Nya samarbeten, innovationer och beteenden tvingas fram på grund av ett influensavirus. Mer förståelse och empati för varandra världen över blir förhoppningsvis en annan positiv effekt.

När jag skriver detta är det torsdag kväll den 26 mars, när du läser orden på webben är det en annan dag och i tidningen en tredje. Läget uppdateras hela tiden och kanske är dessa ord inte ens aktuella imorgon. Det som jag med all säkerhet vet kommer att vara helt sant är att vi fixar detta. Tillsammans!

Plus: Alla lokala hjältar som vill hjälpa till.

Minus: Coronaviruset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Winberg