Krönika: ”När du mår bra jobbar du bra”

Det allra svåraste just nu är att varva ner och landa. Hela oktober har gått i 180 km/h, det har varit stora moderatorsuppdrag, videoinspelningar och föreläsningar som lappat över varandra i ett.

2 november 2019 07:00

Jag har jobbat varje dag hela månaden, förutom en dag då jag låg i soffan som en känslomässigt urkramad handduk och knappt kunde tänka. Det var dagen efter att jag fick det otroligt fina priset som Folkets Företagare, något som gav enormt mycket kärlek samtidigt som det också tog energi.

Arbetsbelastningen i sig är inget att skryta om, du förstår precis lika bra som jag att det här inte är hållbart på sikt. Min målsättning under den här perioden har varit att klara av allt så bra som möjligt och samtidigt må så bra som möjligt.

Om jag inte mår bra så kommer jag inte att göra så bra ifrån mig som jag vet att jag kan. Det blir heller inte särskilt roligt. Är det värt att jobba så hårt om inte jag samtidigt mår bra?

För att lyckas med det här har jag prioriterat bort så mycket. Mer än någonsin tidigare. Valt att avstå middagar, happenings på gymmet, fika med kompisar och familj. Den lilla tid som varit över har varit helt bokningsfri för att kunna göra det jag vill och behöver för stunden. Jag har varit otroligt fokuserad. Jag har också sovit ordentligt och ätit ordentligt. Tränat när och om kroppen har orkat.

Just nu är det söndagkväll och jag är riktigt trött. Trött, men jag mår bra. Det här är jag väldigt stolt över, för den enda som faktiskt kan se till att jag mår bra är jag själv.

Oavsett om du driver eget eller om du är anställd så är det upp till dig att sätta ramarna. När är det tillräckligt? När har du gjort nog för en dag? Vad behöver du för att må så bra som möjligt, framförallt när du har mycket att göra?

Under Boden Business Day pratade föreläsaren Olof Röhlander om hur bra borde vara det nya bäst. Kraven ökar ständigt och så fort det blir mycket att göra ryker sånt som får oss att må bra. Det vi verkligen tycker om. Varför gör vi så?

Om det är så att du är mitt uppe i en intensiv period är mitt bästa tips att pausa en stund. Backa bort från allt du håller på med och känn efter. Vad skulle få dig att må bättre just nu? Och så börjar du där. Förhoppningsvis kan det få dig att må lite bättre samtidigt som du förmodligen kommer att göra bättre ifrån dig. Bra win-win, eller hur!

PS. Vill också passa på att tacka alla som röstat, grattat, kramat, skrivit och skickat så genuina lyckönskningar kring utmärkelsen Folkets Företagare. Det betyder obeskrivligt mycket. Tack!

Veckans

Plus 1: Alla möten med inspirerande människor jag träffat på senaste.

Plus 2: Att jag nu har mer tid för återhämtning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Winberg, krönikör