Trots att vi pratar om den långt innan den kommer är det svårt att föreställa sig att shorts och sandaler kommer att behövas inom kort. Vi tvivlar på att vi någonsin kommer dit, sticker huvudet i sanden för än använder vi ju vantarna och vinterjackan. Det är helt enkelt svårt att föreställa sig att det kan bli så annorlunda.

När chefer informerar om förändringar och går direkt på plan och lösning, reagerar medarbetarna ofta med frustration och förvåning. För personalen står där i vinterkläder och undrar vad som tagit åt cheferna som käckt informerar om att shorts och sandaler är den nya uniformen och att den kommer att vara bekväm och krävas för de omständigheter som väntar runt hörnet. De flesta medarbetare suckar uppgivet och tänker att nu är det verkligen illa ställt med ledningen. Det ledningen ofta missar är att tala om är att de under en lång tid spanat efter vårtecken. De har sett att videkissarna börjat knoppas och att fiskmåsarna kommit tillbaka. De har pratat med kollegor längre ned i Sverige och fått rapporter om vårens framfart. De har tittat på statistik från andra år och gjort ett gediget jobb med att ta fram en plan som ser till att vi är redo och förberedda för det som ska komma. Problemet är oftast att chefer missar att informera om det här.

Sen när allt händer på en gång vill vi gärna fixa allt som behöver göras, justeras och städa undan det gamla. Samtidigt. Och det går inte. Vi har ju helt enkelt fullt upp med det nya. Som ledare är det viktigt att du i det läget hjälper organisationen att prioritera. Kanske rensningen av rabatterna och garagestädningen kan vänta till nästa helg? Kan vinterkläderna hängas undan smutsiga och tvättas en ledig dag i juli? I prioriteringen bör endast sådant som just nu är absolut nödvändigt fixas. Resten får vänta eller lösa sig av sig själv. Men se till att det finns tid att sitta ned tillsammans och njut av att ni är igång. Njut av att förändringen sker mitt framför era ögon. Att dela upplevelsen och vilka känslor den väcker skapar förståelse och tillhörighet. Gör det regelbundet för att skapa en känsla av kontroll och framåtrörelse. Det är också ett utmärkt tillfälle att identifiera vilka hinder som står i vägen och att justera prioriteringarna.

Våren kantas ofta av bakslag. Vi inbillar oss att vi kommit längre och att det är sommar, men så slår våren till med sin oförutsägbarhet och talar med all tydlighet om att vi inte kommit så långt. Vi vill gärna tro att en organisationsförändring har landat snabbare än den har. Beroende på storlek handlar det om månader och år innan strukturer, roller och ändrade beteenden fallit på plats. Här är tiden en vän i förändringsarbetet och står för en tredjedel av jobbet. Även om vi planerat, informerat och påbörjat med nya handlingar och åtgärder så krävs tid. Tid att ta in och förstå. Tid att acceptera och tid för nya beteenden och mönster att sätta sig.

Ju fler vårar vi varit med om desto snabbare anpassar vi oss till förändringen. Vi har en del av utrustningen hemma och vet att vi klarat av det tidigare. Rädslan för hur det kommer att bli gör ibland att vi tvivlar på nuet även om det flyter på bra. Tänk på alla spekulationer om att det nog blir en dålig sommar för att det varit så fint en vecka i maj. Vi har ingen aning om det. Håll ut och våga tro att det blir bra. Låt oss göra det bästa av det som faktiskt är.