Under en månad ska de samla in så mycket jeans som möjligt för att sedan ge bort dem till de som behöver.

– Vi kommer att ta emot både barnjeans och jeans för vuxna. Sedan kommer vi att förmedla dem genom bland annat Vilda Kidz men jeansen kommer även att ges bort till hemlösa och nyanlända, säger Dennis Wallenberg som driver Jeansbolaget i Luleå och Piteå.

Hur fick du den här idéen?

– Jag har haft den här idéen ganska länge, redan sedan vi öppnade Jeansbolaget. Men det tar tid innan man får ihop allt, för man vill inte göra något halvdant, säger han och fortsätter:

– Anledningen till att vi drar igång det är för att vi vill hjälpa till. Vi ser att vi kan göra en del som företag och denna insamling är vårt sätt att få hjälpa barn men även föräldrar till barn som vill kunna köpa nya jeans. Vi vill hjälpa där vi kan.

Klädkedjan Jeansbolaget har en butik i Luleå som öppnade i Smedjan under 2017 och i slutet av förra året öppnade de upp en butik i Piteå. Dennis Wallenberg berättar att tanken bakom denna idé inte är att företaget ska gå med vinst.

– Jag vill och tror att vi kommer att kunna göra något bra av det här. Det har varit viktigt för oss att vi kan ge bort för att det inte ska handla om pengar för den som tar emot plagget.

Han berättar att han tror att många har jeans hemma som de inte alls använder, jeans som kanske skulle passa någon annan.

– Jag tror att människor i genomsnitt har tio par jeans i garderoben som de inte använder. Det kan vara att de är för små, man gillar inte passformen och de skulle någon annan kunna använda istället.

Har ni märkt av att det finns ett behov av detta?

– Jag tror att det finns ett behov på många fronter. Jag har förankrat idéen och sett att behovet finns. Jag tror verkligen att kläder är en del som vi kan hjälpa till med. Jag tror att det ligger ett litet mörkerbehov hos föräldrar som kanske inte kan lägga 1000 kronor på ett par jeans. Så det hade varit skönt om de kunde lägga pengarna på något annat och få ett par jeans.

Har ni ett mål med insamlingen?

– Vi kommer att samla in under hela april. Just nu har vi fått in ungefär tjugo par och jag tror att själva butiken även kommer att kunna ge bort femtio till hundra par jeans. Ett mål är att totalt skänka 200 jeans och det borde vi kunna nå.