För ungefär ett och ett halvt år sedan tog Thomas Dahlquist första spadtaget ute i Gäddvik där han skulle anlägga vildmarkscentret Cape Wild.

Sedan dess har han, med enbart familj och vänners hjälp, hunnit lägga ny väg, rest hus, anlagt flera djurhägn, skaffat två tama älgar och släppt ut en hög med vildsvin.

Och mycket, mycket mer står på att-göra-listan.

Artikelbild

| Under uppbyggnad. En hel del jobb finns kvar att göra, men nu har Cape Wild smygstartat vissa delar av verksamheten.

Även om dagarna brukar vara hektiska så var den här lite utöver det vanliga. Hela natten har gått åt till att frakta upp åtta vildsvin från Norrköping och hela förmiddagen var inplanerad för att hjälpa till vid inspelningen av ett rumänskt barnprogram.

Huvudpersonerna var fjolårsälgkalvarna Zigge och Zebbe.

– De är väldigt stora för sin ålder och är väldigt bortskämda. De lyssnar på sina namn och när Thomas ropar kommer de springande, jag själv får ofta muta dem med deras favoritmat bananer, säger Jenny Gotthold, som är tillsammans med Thomas Dahlquist.

– Det har blivit många timmar här, när dottern nyss fyllde fyra år så hade vi barnkalas här med korvgrillning och mys med älgarna. Alla tyckte det var en jättebra idé förutom dottern som är lite less på att vara här, berättar Jenny Gotthold.

Artikelbild

| Zigge och Zebbe har stamtavla precis som hundar. De delar samma pappa.

Deras affärsidé är bred och de tänker ha ett stort utbud av tjänster och aktiviteter – men mittkuggen till allt är djuren.

– Det är stora planer. Vi ska bygga konferenscentrum med ett högt torn samt spa och bastu, vi ska bygga lite stugor for logi, ha safari bland djuren, matservering och småskalig köttproduktion för att nämna lite, säger Thomas Dahlquist.

Artikelbild

| Det går snabbt när de får nys på en banan.

Han berättar att de ännu inte haft någon officiell öppning och har inte börjat marknadsföra sig alls, men ändå har flera intresserade hört av sig.

– Vi hade faktiskt två personer från Skottland som vi bjöd på trerätters middag i tipitältet och så fick de klappa Zigge och Zebbe.

Artikelbild

| Thomas Dahlquist har rest en stuga som fungerar som butik och foderrum.

De har också börjat ha älghundsträning där folk får boka in sina hundar för att testa dem mot älgarna.

– Zigge och Sebbe blir mest nyfikna och går lugnt fram till nätet mot hunden. De är väl lite uttråkade och tycker det är kul att det händer något, säger Jenny Gotthold.

Artikelbild

| Mångsysslare. Jenny Gotthold berättar att affärsidéerna är många men djurliv och vildmark står i centrum.

Och nog kommer det hända saker för Zigge och Sebbe. För Thomas får hem en älgkviga från älgfarmen i Bjurholm till augusti, och han hoppas på att det blir kalvar till nästa vår.

Nästa år kommer Cape wild även skaffa kronhjortar och ett gäng mufflonfår.