Kartläggning visar: Jokkmokk i topp i företagande

Jokkmokk ligger på sjunde plats på listan över de tio kommuner i landet med högst nyföretagsamhet, enligt en sammanställning från Svenskt näringsliv.

7 mars 2019 11:52

Jokkmokk har Norrbottens högsta och mest växande företagsamhet och kommunen intar dessutom en sjunde plats på listan över de tio kommuner i landet med högst nyföretagsamhet. Samtliga kommuner i länet har ökat företagsamheten under året, det visar den årliga sammanställning som Svenskt näringsliv gör över företagsamheten i Sverige.

– Det är glädjande att Jokkmokk slår sig in på listan över de kommunerna i Sverige med högst nyföretagsamhet. I år har vi också tittat på äldres företagsamhet, personer över 64 år, överlevnadsgraden av nyföretagsamheten från 2014 och företagsamheten inom RUT- och välfärdssektorerna, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt näringsliv i Norrbotten.

Pajala bubblar upp på en åttonde plats över listan av kommuner i landet med högst andel äldre företagsamma personer. Undersökningen från Svenskt näringsliv visar även att Norrbotten är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Positivt för Norrbotten är också att länet har en hög överlevnadsgrad för företagsamheten. Nästan tre fjärdedelar av de som var nyföretagsamma 2014 är fortsatt aktiva och det gör att Norrbotten är näst bäst i Sverige efter Jämtland när det gäller överlevnad av nyföretagsamhet.

Däremot presterar Norrbottens företagsamma personer sämre ekonomiskt, sett till genomsnittet för hela landet. Knappt 36 procent uppnår inkomstkravet för överlevnad på 200 000 kronor för F-skatt och 500 000 kronor för aktivt aktiebolag.

Undersökningen

Svenskt Näringslivs undersökning om Sveriges företagsamhet genomförs varje år och bygger på underlag som hämtats från Upplysningscentralen, mätningen gjordes i januari och gäller för 2018. Syftet med mätningen är att visa om personer som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för företagen ökar eller minskar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi