Kaos på kosläpp: "Det urartade lite grann"

Rekordmånga var på plats när det var premiär för öppet hus på Bondgården Bälinge. ”Vi vart lite tagna på sängen, och det här är ju naturligtvis något vi behöver för att överleva.”, säger Thomas Hollbom, Bondgården Bälinge.

7 juni 2019 11:16

Som en del av Rutt 616's nationaldagsfirande bjöds allmänheten in till Bälingegården och kornas betessläpp. Massvis av bilar stod parkerade längs landsvägen och kön ringlade sig lång upp till gården vid 11-tiden.

– Vi började med att kryssa alla som kom för att ha lite pejl på läget men det urartade lite grann. Jag tror inte att de kryssade i alla för det vart runt 800 kryss men det kändes som 1500, säger Britta Karin Staffansdotter Jakobsson, som driver gården tillsammans med sambon Thomas Hollbom.

– Vi vart lite tagna på sängen, och det här är ju naturligtvis något vi behöver för att överleva. Det säger sig självt för att vi är väldigt små och behöver ju mer eller mindre leva på besöksdelen av verksamheten, säger Thomas Hollbom.

För att ta hand om alla besökare hade paret fått hjälp av vänner, totalt var de 20 barn och vuxna som hjälpte till. Det kom så pass många att de blev tvungna att senarelägga betesläppet en halvtimme, enligt Britta Karin.

– Det var sådant kaos så vi svalde inte undan kön nog fort så vi fick släppa på korna klockan 12, säger Britta Karin.

Inträdet kostade 40 kronor och förutom kosläpp var det bland annat ponnyridning, traktor- och vagnkörning samt försäljning av gårdens egengjorda griskorv som gården hade att erbjuda.

Besöksantalet har gått upp och ner genom åren. Första året kom cirka 800 personer, året därpå ännu fler och tredje året något mindre.

Under sommaren kommer gården vara öppen varje söndag och förhoppningen är att de ska kunna jämna ut besöken under året.

– Nu kom ju alla på en dag och det var dessutom både nationaldag och Rutt 616’s firande, så det var ju många saker nu som spelade in. Vi vet ju egentligen inte vad det återkommande intresset är om vi tänker att vi har öppet en dag i veckan. Så säg den tionde söndagen den här sommaren får vi se om vi har en verksamhet som håller, säger Thomas Hollbom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Stjernström