– AGA styrde det själva. Vi ligger så bra till för industrikunderna häromkring och hade också ytan, säger Jimmy Väyrynen som driver Kalix svets- och maskinindustri.

I ena änden av den stora industrilokalen har Jimmy Väyrynen byggt en 40 kvadratmeter stor butik för svetsprodukter och tillbehör. Gasförrådet finns utanför.

Vad innebär det ekonomiskt att ha tagit över agenturen?
Artikelbild

| Erik Lind är ett välkänt ansikte för kunderna och följde med från den tidigare agenturen.

– Vet inte ännu. AGA hyr yta av oss och vi har agenturen för svetsgaserna. Vi tog över den 3 juni, men det inte förrän nu efter sommaren som det egentligen börjar, säger Jimmy.

I butiken jobbar Erik Lind, som följde med från Lundströms gas när de blev uppköpta av Skoogs bränslen och agenturen flyttades över till Kalix svets- och maskinindustri. Med 30 år i branschen är Erik ett välkänt ansikte i gas- och svetsförsäljningsbranschen.

– Vi är ett litet företag med tio anställda som inte kan bearbeta marknaden på samma sätt som större aktörer. Fördelen med oss är det personliga engagemanget och servicen, och Erik klär den kostymen perfekt. Han är av den gamla skolan där service är nummer ett. Jag kan släppa den delen helt med honom här.

– Det är mycket trivsamt att vara här, säger Erik Lind.

Artikelbild

| Jimmy Väyrynen byggt en 40 kvadratmeter stor butik för svetsprodukter.

Med agenturen blir Kalix svets- och maskinindustri stadens enda lokalägda företag med svetsprodukter.

– Det är kul när man får bygga från grunden. I och med att vi redan hade den här byggnaden och hela den här ytan för butiken så var det ekonomiskt försvarbart att göra detta, säger Jimmy Väyrynen.

Artikelbild

| Kalixföretaget tillverkar bland annat tiotusentals hydraulkopplingar varje år.

Förutom svets- och gasprodukterna, är Kalixföretaget i grunden en mekanisk verkstad, som grundades redan 1974 av familjen Sandberg. Jimmy Väyrynen hyrde golvyta för sin rörverksamhet när han 2015 köpte en majoritetspost av aktierna i firman.

– Vi är östra Norrbottens mest kompletta mekaniska verkstad och är nu även då innehavare av det mest kompletta gasförrådet, säger han.

Bland de största kunderna idag finns Anva, som Jimmys anställda bland annat tillverkar tiotusentals hydraulkopplingar åt per år.

– Jag kallar dem Sveriges bästa industripersonal, säger Jimmy Väyrynen.

Varför då?

– De kommer till jobbet och står ut med mina nycker och påhitt – och ser hela tiden till att leverera produkter.