Jokkmokks korv storvinnare i SM

Nu har Chark-SM 2018 avgjorts. Och mästerskapens stora vinnare blev Jokkmokks korv och rökeri som kammade hem tre SM-titlar.

9 november 2018 10:10

För tioende gången har Sveriges bästa charkuterier utsetts i Chark-SM. Vinnarna i tävlingen kommer från både stora och små charkuteriföretag från hela landet. Storvinnare blev ingen mindre än Jokkmokks korv och rökeri som tog hem förstapriset i klassen "lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter" för sin bresola, "kallrökt, torkad korv" för sin salami fänkål och "kokta helköttsprodukter" för sin lavkokta skinka.

– Det har tydligen aldrig gått så här bra för någon tidigare. Det är svårt att ta in, tar nog några veckor innan man förstår det fullt ut, säger Magnus Kvickström, ägare Jokkmokks korv och rökeri.

Innan tävlingen har charkuterierna skickat in omärkta produkter till en jurygrupp som valt ut alla felfria produkter som därmed klassas som guldprodukter. Därefter provsmakar och bedömer domare guldprodukterna för att på så vis kunna utse en svensk mästare i varje klass. Totalt är det 17 klasser.

– Sedan delas priserna ut under en stor gala i Göteborg. Det är ett riktigt festligt arrangemang, som vilken grammisgala som helst, säger Magnus Kvickström.

Hur ska ni fira?

– Det här priserna får vi tack vare vår duktiga personal. Det är dom som gör de här produkterna, jag är bara ansiktet utåt. Jag blir kvar i Göteborg till nästa vecka, men jag skickar blommor och smårgåstårta till personalen så att de får börja fira redan nu. Det är dom värda.

Det blev även fler norrländska mästare. Nordchark i Luleå kammade hem förstapriset i falukorvs-klassen, Petterssons chark fick pris i klassen färskkorv och Nyhléns Hugosons fick hedersutmärkelsen Årets smakförnyare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sabina Nilsson