Årets turné ger morgondagens medarbetare chansen att träffa rätt i sina karriärval och ta del av utställarna.

Nolia Karriär hålls på fyra orter i Norrland, varav Luleå är representerat i Norrbotten, och har med åren blivit en allt bredare rekryteringsmässa med både gymnasieelever men också vuxna som söker jobb eller tänkt byta yrkesbana. På mässan träffar de utställare från universitet, högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor och internationella utbildningar. På mässan, som är gratis att besöka, söker också företag, organisationer och myndigheter sin framtida personal.

– Det finns en mängd gratis föreläsningar om allt från tips från universitetsutbildningar till hur man kan studera utomlands, säger projektledaren Peter Kattilasaari, i ett pressmeddelande.

Årets upplaga har med flera nya utbildningar och arbetsgivare som även lockar vuxna, som bland annat YH-utbildningar och folkhögskolekurser. Några exempel är Polisen, Region Norrbotten och Försvarsmakten.

Försvarsmakten gör i år en storsatsning där besökarna kan följa med rätt in i deras vardag. Med VR kan man, i filmer tillsammans med personal hos Försvarsmakten, ta del av en helikopterfärd, vara ombord Fjärde sjöstridsflottiljen eller dundra genom skog och mark på en stridsvagn från Norrbottens regemente.

– Vi har i år med flera aktörer som erbjuder nya utbildningar och som gör mässan ännu attraktivare för människor som passerat gymnasieåldern. Nolia Karriär är i år mycket mer än en mässa bara för gymnasieungdomar, säger projektledaren Peter Kattilasaari.