Jobbar heltid med hundar: "drömmen"

På en gård en mil utanför Övertorneå, vid sjön Soukolojärvi, har Eva-Maria Taavo och hennes man gjort verklighet av en dröm. De äger nu sin egen kennel och driver företaget Mountain madness wilderness tours.

9 juli 2019 07:00

I fem år har paret Taavo bott på den stora gården i Övertorneå och för två år sedan drog de igång ett företag som skulle komma locka långväga turister i mängder.

Eva-Maria Taavo har tidigare jobbat som vårdbiträde och inom hotell och restaurang, men under längre perioder fick hon vara sjukskriven på grund av reumatism.

– Då kände vi att det var nu eller aldrig som vi skulle prova satsa helt på hundarna. Det var det bästa beslutet någonsin.

Nu jobbar hon heltid med hundarna. Maken Jakob arbetar fortfarande på sitt jobb som snickare men tar under de mest intensiva perioderna tjänstledigt och är med på kenneln.

Ibörjan lånade de in hundar som de avlade med och drev tävlingsverksamhet med.

– Vi började så för att vara säkra på att vi hade ett nog stort intresse, för det är verkligen ett året-runt-jobb. Hundarna måste tränas och stimuleras, så det är inte bara att spänna dem för släden ett par gånger om året och åka, berättar Eva-Maria.

Nu äger de 16 renrasiga sibirian huskeys.

Förra året kom ungefär 200 turister.

– Det är många med tanke på att det var första året som vi var igång på riktigt, berättar Taavo.

Primärt tävlar de i långdistans, 540-560 kilometer med hundspann, och har till och med ett VM-silver i medeldistansdistans, det vill säga 160 kilometer, men med tanke på hur sociala hundarna är, är det bara positivt om det ibland kommer besökare som gosar med dem.

Turisterna kommer till Mountain madness wilderness tours från alla möjliga håll i världen, men människor från Frankrike, Tyskland och Nederländerna har dominerat bokningarna. Det är via olika campingar, resorts, bed and breakfasts som företaget fått hjälp att arrangera hundspannsåkningarna.

– De får låna overaller och varma kläder där och så kommer de hit redo för att vara ute i snön även de kallaste dagarna, berättar Eva-Maria. Hon tycker att det gått smidigt till.

Nu under sommaren pågår träning inför vintern och kommande tävling- och turistsäsong.

– Hundarna får simma uppströms i Torneälven och träna styrka genom att dra en fyrhjuling framåt, berättar Eva-Maria och fortsätter:

– I och med att de är riktiga elitidrottare är det mycket att tänka på även på sommaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotten Vallgårda