David Larsson driver Ica Norrskenet i Överkalix, han berättar att idén om att skänka bort de varor som inte säljs på grund av olika anledningar föddes för längesedan.

– De här har vi funderat på innan Ica Gruppen gick ut med att de nya koncernmålen om att halvera allt matsvinn fram till år 2025, så det var väldigt lägligt med att detta uppmärksammades på detta sätt säger han.

FN har matsvinnet som ett av sina viktigaste klimatmål – att matsvinnet ska halveras till 2030. Detta tyckte inte Ica var nog ambitiöst enligt deras hemsida och satte upp egna mål.

– Idag tänker de flesta en del kring hållbarhet och därför är det nog så många som uppskattar det också. Men samtidigt räcker det inte att bara tänka hållbarhet, utan man måste även göra något åt. Men det är även bra att det skrivs om det och kommer ut på det sättet. Då hoppas man att man kan inspirera och bidra till att fler hakar på detta.

Hur kommer det sig att ni skänker till kyrkan?

– Vi tittade på flera olika alternativ, men då kändes det bäst med kyrkan eftersom att de sysslar med välgörenhet. De har goda värderingar.

David Larsson berättar att det finns mycket produkter som inte är dåliga eller gamla, men att folk inte vill köpa dem ändå. Han menar att det är bättre att kyrkan hämtar produkterna istället och använder till sin verksamhet så det inte behöver kastas,

– Det gäller allt från kött, bröd, konserver och grönt. Många söker produkter med längst hållbarhetsdatum. Men om man vet av sig att man ska äta produkten idag eller imorgon är det väldigt onödigt att köpa en produkt med tio dagars hållbarhet. Även buckliga konservburkar skänker vi till kyrkan eftersom att ingen vill köpa dem. Men vi har all mycket kvar att lära, och man kan minska matsvinnet på många olika sätt.

Vad kan man som butik göra för att dra sitt strå till stacken?

– Det finns många sätt att minska. Man kan till exempel sätta ned priserna i god tid och vara varsam med beställningar men även skänka det som man tidigare slängde till välgörande ändamål.