Kausar Mohammed tyckte att det saknades vissa kläder, produkter och inredningsprylar bland Luleås utbud. Nu har hon precis slagit upp portarna till sin egen butik Al Kawthar shop i en liten lokal på Varvet.

– Man får börja litet, sen får vi se hur det går. Men jag har en magkänsla av att det kommer bli större i framtiden, säger hon.

Vad kan man hitta i din butik?

– Kosmetika, hårprodukter och muslimska kläder som inte finns i andra vanliga butiker, speciella gardiner och mattor som vi använder i våra hem, bröllopskläder, högtidskläder och badkläder för muslimska kvinnor. Allt man som utländsk kan vilja ha för att känna sig hemma här i Luleå. Jag kommer att utgå ifrån vad kunderna har för behov och önskar sig, säger Kausar Mohammed.

Var det något du tyckte saknades här tidigare?

– Ja verkligen, inte bara i Luleå. Behovet finns i hela Norrbotten.

Varför ville du öppna butik?

– Jag har själv gått runt till butiker och frågat, men de säger att de inte kan ta in sådana produkter, de tror inte att folk kommer att köpa det. Jag tror inte de har insett behovet. Det är 2018, Luleå utvecklas och växer hela tiden, det finns olika människor här. Det är därför jag ville starta butiken.

Var det svårt att komma igång?

– Ja, det är mycket man måste gå igenom. Men jag har mycket kontakter och folk som hjälper mig, det är bra att ha någon att vända sig till med frågor.

Vad har du fått för reaktioner?

– Folk är verkligen nyfikna och glada. Mitt mål är att folk som kommer till Sverige ska kunna stanna i Luleå, de ska inte vilja flytta vidare till södra Sverige. Det finns bra mataffärer och så här, men när det kommer till klädstil och produkter de söker har det inte funnits något.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag gick ut gymnasiet förra året, vård och omsorg. Jag är undersköterska och har jobbat inom vården ett tag. Jag ska läsa vidare sen, mänskliga rättigheter eller något inom juridik. Men först är planen att komma igång med affären.

Du verkar väldigt driftig?

– Ja det är jag. Min mamma är väldigt driftig, jag har fått det från henne. Hon pushar alltid på. Vi är åtta syskon, sju av oss är tjejer. Mamma är en väldigt stark kvinna som driver allt själv. Vi har fått lära oss att det bara är att köra igång, man måste lita på sig själv, det är bara att satsa.