Har försökt få butiken såld – i fyra år

Sedan 2014 har blomsterbutiken Bellis Blommor varit ute till försäljning. Det ska dock ha funnits intresserade köpare. "I dag är det tuffare att få ta lån än det var tidigare", säger Bernt Jansson, ordförande för köpmannaföreningen i Luleå.

9 december 2017 06:05

Bellis blomsterbutik köptes upp av Jimmy Kjellgrens far år 1953. Butiken tog han och hans fru sedan själv över år 1983. Jimmy drabbades år 2008 av cancer och kämpade för att överleva.

– Det var fem år borta av livet. Cancern har lett till andra sjukdomar, min fru som står som ägare ställer upp och jobbar.

I dag är cancern besegrad men både han och hans fru är sjuka och pensionsmässiga, de har egentligen ingen ork att driva blomsterbutiken. De har länge försökt sälja butiken, men de upplever det som att bankerna inte vill låna ut pengar och då är det svårt för småföretagare att köpa och sälja verksamheter.

– Det mest tragiska är att det drabbar småföretagare enormt då det inte finns kapital. Det känns jättejobbigt, vi är inte det enda företaget som är till salu i stan.

Tanken var att företaget år 2014 skulle säljas till en tidigare florist på Bellis blommor. Banken var då inte villig att låna ut pengarna som behövdes för att affären skulle gå igenom.

Bernt Jansson, ordförande i Köpmannaföreningen i Luleå säger att det generellt sett är tuffare att låna pengar i dag än det var på 1980-talet.

– Bankerna kräver att siffrorna på ett företag som säljs till nya ägare dels är fina siffror i flera år. Dessutom behöver bankerna se att den som köper ett företag har ytterligare pengar att lägga ut för verksamhetskostnader och då totalt kanske det inte är så lätt.

Han menar även att många har en uppfattning om att företagen är värda mer än vad de i själva verket är värda. Det går att sälja i Luleå men då till ett pris som bankerna anses rimliga.

Ulrika Olausson, chef på Handelsbanken, säger att det som krävs för att man ska få låna pengar för en verksamhet bygger på att köparen har en egen insats från början. Sedan bygger det även på vem som driver verksamheten, vilken verksamhet det handlar om och hur återbetalningsförmågan ser ut.

När paret Kjellgren i somras återigen lade ut butiken till försäljning och fick en villig köpare skedde samma sak. Banken ville inte ta risken och låna ut pengar till den villige köparen. Tanken har länge varit att Jimmy Kjellgren och hans fru ska flytta till Stockholm där deras barn och barnbarn bor.

– Det mest tråkiga skulle vara om vi är tvungna att lägga ner själva butiken. Butiken har funnits långt innan min far köpte den.

Nu hoppas de att gå ut med en ny annons ihop om att butiken ska kunna säljas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Anevret