Solpanelsägare har fått bra utdelning efter sommarens rekordmånga soltimmar. De höjda elpriserna och det slopade bygglovskravet för solpaneler som trädde i kraft den 1 augusti gör dessutom att marknaden spås växa framöver.

I Vattenfalls nya Solindex kartläggs hur mycket solenergi som kan skapas i landets kommuner varje år, baserat på solens globalstrålning.

Norrbotten hamnar på plats 14 på topplistan över länen i landet. Den kommun som har bäst förutsättningar för solenergi i länet är Luleå, följt av Piteå, Boden och Kalix.

I botten på listan hamnar Överkalix och Arjeplog.

– Det finns uppfattningar om att Sverige inte skulle vara bra lämpat för solenergi, vilket är en felaktig bild som vi jobbar hårt med att förändra. Med vår kartläggning Solindex vill vi visa hur mycket solenergi som faktiskt kan produceras i Norrbotten och vilka möjligheter som skapas genom innovativ och hållbar produktutveckling, säger Rick Khan Tariq, affärsansvarig för energilösningar till privatkunder på Vattenfall.

Enligt kartläggningen skulle Norrbotten under ett år kunna generera tillräckligt med energi för att förse fler än 12 331 småhus med energi. Det är enligt Vattenfall fler hus än vad som finns i hela Piteå.