Datacentrat är finansierat av EU som ett led i att nå uppsatta klimatmål. Den totala finansieringsbudgeten är tre miljoner euro, drygt trettio miljoner kronor.

– En av de saker som slukar mycket energi är digitaliseringen, och datacenter är en stor del här. EU skickade ut förfrågan gällande förslag på energieffektiva datacenter, och vi skickade in ett förslag som de fastnade för, berättar Nils Lindh, chef för datacenterutveckling på Bodens utveckling.

I juli månad drog bygget av testanläggningen igång och i november var det dags att börja installera hårdvaran. För några veckor sedan slogs strömmen igång i anläggningen och nu sker den officiella invigningen.

Artikelbild

Byggnaden består av ett experimentellt laboratorium och en demonstrationsanläggning, totalt är storleken ett par hundra kvadratmeter och anläggningen består av 500 kilowatt i IT-last.

Vad är det ni kommer att testa?

– Vi har tagit fram ett system där IT-mjukvaran styr klimatet i datacentret. Det vill säga, om det är hög last på servrarna så vet kylutrustningen i datacentret vad som ska göras, det är alltså inte temperaturen som styr graderna utan lasten på servrarna. Den här tekniken har inga datacenter i dag, men om allt fungerar som det ska är tanken att detta ska kommersialiseras och anammas på andra ställen runt om i Europa, säger Nils Lindh och tillägger:

– Vi ser redan nu att datacenterindustrin är väldigt nyfiken på projektet. Alla våra resultat kommer att redovisas öppet på vår hemsida löpande under projektets gång, detta är inte hemligt på något sätt.

Artikelbild

Testperioden, som kommer att pågå under ett års tid, drar officiellt igång 1 mars. Men redan nu har man smygstartat.– Som det ser ut just nu kommer vi att nå de mål vi satt upp, men det är fortfarande väldigt tidigt så det går inte att säga något säkert, säger Nils Lindh och får medhåll från Alan Beresford, EcoCooling i Storbritannien:

– Jag är väldigt exalterad. Första testerna har gett mer positiva resultat än vi räknat med från början. Byggnaden ser bra ut och vi känner oss redo att köra igång på riktigt, säger han.

Artikelbild

Alan Beresford är en av initiativtagarna till projektet och just nu på plats i Boden för att medverka under invigningen.

– Vår förhoppning är att norra Sverige ska bli platsen som folk kommer till när det är dags att starta upp nya spännande företag.