Här är länets friskaste företag

Hälsoföretaget Feel good har utsett Pite energi till Norrbottens friskaste företag. "Det ger oss ännu mer energi att fortsätta utveckla oss som arbetsgivare", säger Linda Larsson, HR-chef på Pite energi.

10 december 2018 15:18

Priset Sveriges friskaste företag delas ut för andra året. Tävlingen har varit öppen för alla företag i Sverige och totalt har över 160 företag runt om i landet nominerats.

– Det har under flera år varit tal om allt som inte fungerar, hur psykisk ohälsa ökar och sjuktalen stiger. Vi på Feel good vill söka de friska och stiftade det här priset för att kunna lyfta fram organisationer som jobbar bra med arbetsmiljöarbete, säger Johan Engström, regionchef för Feel good.

Pite energi är Norrbottens friskaste företag och går nu vidare som en av totalt sju nominerade i landet till att vinna utmärkelsen Sveriges Friskaste Företag 2018.

Stefan Tengman, huvudskyddsombud på Pite energi, nominerade sin arbetsgivare efter att han sett tävlingen på Arbetsmiljödagen i norr i Skellefteå tidigare i år.

– Jag tänkte att det var intressant och det kändes som att vi kunde checka av ganska mycket av det som stod i formuläret, säger han.

Han ser priset som ett kvitto på att Pite energi är på rätt väg.

– Vi har gjort en stor satsning på HR-avdelningen och vi har förstärkt skyddsombudsidan där vi har gått från tre till sju, säger han.

Han hyllar även ledarskapet med vd:n Daniel Fåhraeus i spetsen.

– Jag kan verkligen känna stolthet över ledningsgruppen. De har rätt fokus och förstår vikten av att satsa på individerna. Får vi friska medarbetare som trivs på jobbet så kommer resultatet på köpet, säger Stefan Tengman.

Daniel Fåhraeus tog stolt emot priset på måndagsmorgonen.

– Det är extra roligt att det är vårt huvudskyddsombud som nominerar oss. Det här visar verkligen att vi har tagit många kliv och är på rätt väg.

Deltagare i Sveriges friskaste företag utvärderas på fyra övergripande faktorer som har sin utgångspunkt i forskning om vad som skapar friska organisationer. Områdena är systematiskt arbetsmiljöarbete, ledarskap, medarbetarskap och delaktighet samt hälsa och hållbart arbetsliv.

Priset går till det företag som lyckats allra bäst med att skapa en frisk och välmående arbetsplats.

Vinnaren i Sveriges friskaste företag 2018 presenteras i mars 2019 och kommer att utses av en jury som består av experter inom arbetsmiljö och hälsa.

Motiveringen till priset Norrbottens friskaste företag: "Pite energi visar tydligt att medarbetarna är en viktig resurs och att verksamhetens resultat är starkt kopplat till deras hälsa och arbetsmiljö. Ett inkluderande och öppet ledarskap med dialog och regelbunden återkoppling, hälsogrupper, tydlig uppföljning av arbetsbelastning, systematik och satsningar på ett hälsofrämjande ledarskap är konkreta bevis på ett aktivt och förebyggande arbete. Grunden läggs dock genom att alla, såväl chefer som medarbetare, utbildas i bättre arbetsmiljö. Med många år av strukturerat och aktivt arbetsmiljöarbete är Pite energi vinnare i Norrbottens län och en av sju finalister till Sveriges friskaste företag."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Markström/Piteå-Tidningen