Här är kändisarna som stannat på Töremacken

Drivmedel, torkarblad, husrum och restaurang. På familjen Lundbäcks anläggning finns det mesta som människor på resande fot önskar. Vi har gjort ett nedslag på den klassiska Töremacken.

3 augusti 2019 07:00

En efter en svänger bilarna in på Töremacken för att tanka och handla något gott på vägen. Det här är knytpunkten mellan Europavägarna E4 och E10.

– Åker vi nedåt i södra Sverige så vet alla vart macken ligger. Alla vägtrafikanter vet oftast vart det här är, berättar Camilla Lundbäck som tillsammans med Robert Lundbäck driver OKQ8, motell och restaurang Roadys i Töre.

Känns det som att ni är ansiktet utåt för Töre?

– Vi är nog ansiktet utåt för östra Norrbotten eftersom att vi är första kontakten för folk. Vi samverkar mycket med andra aktörer och marknadsför varandra. Även om vi inte är en turistinformation så får vi frågor på vart ställen finns och hur långt det är.

Under högsäsong jobbar cirka 45 anställda runtom på anläggningen. Under lågsäsong runt 25. Att Töremacken betyder mycket för byborna råder det ingen tvekan om.

– Majoriteten av de anställda är från byn. Vi försöker rekrytera lokalt. Om de kan bo och verka här, skaffa barn, så får vi orten att leva. Det är något som är jätteviktigt för oss, säger Camilla Lundbäck.

Har ni någonsin en lugn dag här?

– Nej, Mellan 06-08 kommer alla som ska pendla till sina jobb. Vanorna har ändrats till att folk äter frukost på vägen. Man köper macka, baguette, panini, korv med bröd. Sedan drar det igång igen från klockan 15.

Folk från Norge, Sverige, Colombia, Finland och andra länder har stannat till här. Och så en och annan kändis.

– Takida brukar käka här, Rolf Lassgård och gänget från Jägarna, Mimie Märak, Jon-Henrik Fjällgren, hockeyspelarna Peter Forsberg och Mats Sundin, skidlandslaget, Sven Wolter, Johan Ulvesson har varit här och Fredde från Solsidan (Johan Rheborg), avslöjar Camilla Lundbäck.

Hur känns det med kändisbesök, blir ni nervösa?

– Lite nervös blir man. Men vi försöker hålla låg profil när de sätter sig och äter. Här får de faktiskt vara i lugn och ro, säger Camilla Lundbäck och kommer på fler namn på kändisar som stannat till på macken.

– Arvingarna har varit in här flera gånger. Och det har även Börje Salming, Jill Johnsson och Lasse Stefanz.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi