Haparanda är nya snusmeckat

Snusoutlet, eller Nuuskaoutlet som är det finska namnet, ligger i Haparanda och lockar till sig tusentals kunder varje år. Norrbottens Affärer besökte outleten som ligger bredvid kedjorna Fjällräven outlet och Rusta.

14 september 2019 07:00

Det finns ett flertal olika snusoutlets i Haparanda. Eftersom att Finland har ett förbud mot försäljning av snus är kommunen en perfekt plats om man vill göra pengar på den lilla tobakspåsen. I Finland är det olagligt att både sälja och tillverka snus. Men det är fortfarande lagligt att föra in det i landet.

Varje år tas svenskt snus för miljoner över gränsen till Finland och snusandet sprider sig, främst bland de unga.

Snusoutlet/Nuuskaoutlet har haft en stabilt stigande omsättning de senaste tre redovisade räkenskapsåren (2015-2017). 2017 omsatte bolaget 32 miljoner kronor och hade en vinst på 1,4 miljoner kronor.

Norrbottens Affärer gjorde ett kort stopp i butiken som har allt en snusälskare kan drömma om. Katja arbetar som butikschef och berättar att de får besök av kunder från både Sverige och Finland, men även Norge.

– Butiken har funnits i ungefär tre år, lite drygt. Jag har jobbat här nästan från starten. Vi har allt som går att ha när det kommer till snus.

Vad är det som lockar kunderna hit?

– Det är snuset.

Hur är det att jobba här?

– Det är roligt. Man träffar mycket kunder. Helgerna har vi mest kunder och sedan semesterperioderna. Just nu är det lugnare.

Kommer folk enkomt för att handla snus?

– Jo, men sedan åker många hit för att gå på Ikea och då passar de på att handla här också.

Hur många jobbar här?

– Vi är sju stycken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi