I maj 2018 skrev Nyhetsbyrån Direkt att försäljningen av robotgräsklippare ökar kraftigt och hänvisade då till statistik från brittiska varuhuskedjan John Lewis och Husqvarna. Svetsprodukter i Piteå har sålt robotgräsklippare i fyra år har också märker också av en rejäl ökning.

– Vi har sett en stor ökning, och vi säljer egentligen fler och fler för varje år som går, säger Lars Åström, delägare och vd på Svetsprodukter.

Till en början kan det vara vissa problem med en robotgräsklippare då man behöver anpassa gården. Prismässigt ligger en robotgräsklippare mestadels från 10 000 kronor och uppåt jämfört med ett par tusen för en traditionell.

– Jag upplever att robotgräsklippare har gått från en lyxprodukt till en vanlig gräsklippare som de flesta kan köpa, säger Patrik Johansson, vid Svetsreparatörerna.

Men ska man lämna en robotgräsklippare då man inte är hemma bör man hålla koll på vädret. Under förra sommaren skrev TT att den vanligaste skadan för en robotgräsklippare är att den träffas av åska. För försäkringsbolaget Folksam stod robotgräsklippare för mer än en fjärdedel i svenska villahem.

Hur ser det ut med stöldrisken?

– Under åren vi har hållit på har jag inte fått in någon kund som fått sin stulen. Varje enskild robotgräsklippare har ett eget serienummer och får vi en robotgräsklippare som är anmäld stulen ser vi det, säger Patrik Johansson.