Han tar det äkta Italien till Luleå

I butiken på Storheden säljer Alessandro Barattini ostar, pasta och olivolja direkt från Italien.

30 oktober 2018 12:05

Det har gått några månader sedan Emporio Barattini slog upp sina portar på Storheden. Butiken är liten och i utrymmet som finns trängs hyllor och kartonger fyllda med italienska delikatesser. Längs ena väggen står en kyl fylld med ostar.

– Det första jag sålde var mozzarella, till några italienska vänner, säger Alessandro Barattini.

Alessandro är född och uppvuxen i Milano där han arbetade som projektledare på en stor bank. Men när barnen föddes kände han och hans fru, som är luleåbo, att det stressiga livet i Milano inte passade dem längre. Och för två år sedan gick flyttlasset norrut. Då ville Alessandro börja med något nytt. Han har alltid haft ett intresse för mat och är utbildad sommelier.

– Nu är vi 3000 kilometer från Italien, och jag tänkte att folk måste få smaka på riktig italiensk mat. Det är så roligt att prata med kunder, det här har blivit som en italiensk ambassad, säger Alessandro.

Butiken ligger lite undangömd i utkanten av Storheden. Alessandro säger att den första gången kunder kommer dit går de vilse när de försöker hitta, men efter det glömmer de inte vägen.

– Det finns absolut kunder. De som kommer hit kommer flera gånger. En person kommer bara för pastan en gång varannan vecka, en annan kommer in för att köpa olivolja. För det går inte att hitta de här produkterna någon annanstans i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Nigéus