När det globala bilföretaget Mazda skulle filma sin reklamfilm för deras senaste modell av X-5 föll valet av inspelningsplats bland annat på Mettäjärvi. En av personerna som deltar i reklamfilmen är Marielle Andersson-Sunna som driver företaget The Reindeer Herd i Mettäjärvi. Hon kom i kontakt med filmbolaget Kingdom Creative som står bakom reklamfilmen genom Heart of lapland.

– Filmbolaget skulle göra en ”arctic roadtrip” genom norra Sverige, till norra Norge och därefter norra Finland. De ville stanna hos oss i Mettäjärvi och filma i några timmar, säger Marielle Andersson-Sunna.

Hon tackade ja till reklamfilmen och sedan två veckor senare befann sig teamet på plats i Mettäjärvi. Tanken bakom filmen var att fånga de nordiska länderna och kulturen som finns i norr. Och anledningen till att Marielle Andersson-Sunna tackade ja var då hon ville spegla lokalbefolkningen i norra Sverige på ett bra sätt.

– Jag tänkte att genom att vara med i reklamfilmen så får man fram samekulturen och lokalbefolkningen istället för jultomten som ofta representerar norra Sverige och norra Finland.

Hur var det att vara med på inspelningen?

– Jag visste att endast några få sekunder av det dem filmar hos oss kommer vara med i reklamfilmen. Så det skulle vara något som fångar blickar och väcker intresse hos tittarna.

Hon berättar att hon tycker att reklamfilmsinspelningen gick bra trots att det var lite annorlunda.

– Normalt tar vi emot turister men det här var lite annorlunda men en lagom uppgift för oss då renarna är vana vid besökare och mer tama än vanligt.