Full fart hos Hanssons i sommar

Handelsträdgården Hanssons i Rutvik, Luleå, är mitt i brinnande högsäsong av försäljningen. Vi träffade paret Staffan och Helena Hansson som drivit handeln sedan 15 år tillbaka.

8 juni 2019 07:00
Hur är läget?

– Det är bara bra.

Berätta om Hanssons!

– Firman startades av mina föräldrar, de hade en bondgård och sålde på Loets torg när det fanns. Mina farföräldrar började sälja redan på 40-50-talet och sålde grönsaker, snittblommor, buketter och sådana grejer. Mamma och pappa ändrade inriktning i slutet av 70-talet och började lite lätt med sommarplantor, mest penséer och tagetes. De fortsatte och sedan utökades sortimentet eftersom. Jag och Helena tog över det här och hon har varit med sedan -88. Sedan tog vi över det i egen regi 2005.

Hur har verksamheten utvecklats sedan er start?

– Vi har gjort om ganska mycket. Förut hade vi vanliga blommor, sånt som gick åt väldigt mycket på 90-talet. Nu har det blivit ett större urval och det har kommit många nya sorter. I dag är det fler som dekorerar sina gårdar och hus. Det var mer bonderier förut och många odlade för sin egen del. Nu är det lättare att köpa uppdrivet.

Hur mycket odlar ni varje år?

– Vi ligger väl mellan 30-35 000 plantor. Det är ungefär vad vi får plats med. Dottern hjälper till med försäljningen när hon kan, men annars är vi bara två stycken. Det går inte att köra på så mycket mer. Vi säljer mer eller mindre slut. En del plantor som går bra ena året kan vara stendöda året efter, det beror helt på vad de visar på tv och i trädgårdstidningar. Det gäller att följa trenderna.

Vad finns i ert sortiment?

– Vi har ungefär 250 olika variationer av plantor. Vi har sommarplantor, rosor, krydd- och grönsaksväxter, i det ingår kålplantor, purjolök, sallader, gurka, tomat och mycket kryddor. En del köper jättemycket kryddor, det ser vi har vänt också.

Hur är det att driva en handelsträdgård?

– Det är som för de flesta egenföretagarna. Vi bestämmer själv över vår tid fram till försäljningsmånaderna. Man kan bestämma över sina dagar, men från och med den 20 maj måste man vara på plats här.

Spelar vädret någon roll när det kommer till försäljningen?

– När det gäller försäljningen är vädret ganska avgörande. Det har varit säsonger med risigt väder och då märker vi att folk blir tvungna att handla till slut eftersom att många vill plantera innan midsommar. Nu i helgen tror jag att vi kommer ha hur mycket folk som helst. Det märkte vi redan under nationaldagen. Många ringde och frågade om vi har öppet, det var full huggning från 9-16. Men det är så det ska vara och det är nu det ska hända.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi