Export ska bli lättare för länets företag

På tisdagen invigdes Regional Exportsamverkan i Norrbotten. En viktig satsning för regionens företag som vill ta på sig glasögonen och blicka ut över världsmarknaden.

5 september 2018 10:44

Ett 50-tal deltagare med representanter från näringslivet, politiken och offentliga aktörer samlades under tisdagen för att delta i invigningen.

Regional Exportsamverkan i Norrbotten ska hjälpa länets företag att gå på export och stötta dem i deras internationaliseringsprocess.

– Genom samverkan kan vi kanalisera företagens export- och importfrågor. Det kan vara svårt att nå ut på egen hand. Nu har vi aktörer samlats och alla vi har bra kontakter i världen, berättar Linda Nilsson, vd på Norrbottens Handelskammare.

Aktörerna som samverkar är Norrbottens Handelskammare, Business Sweden, Almi, Enterprise Europe Network, Industriellt Utvecklingscentrum, EKN, Region Norrbotten och Tillväxtverket.

– Samarbetet kommer att löpa på initialt. Vi kommer att ha workshops med aktörer, seminarier för våra företag i Norrbotten där vi lyfter frågor och vi kommer att ha en brexitlunch där kommerskollegen som är nära i förhandlingarna med EU och Storbritannien kommer upp och bland annat berättar hur utträdet ska ske, säger Linda Nilsson och fortsätter:

– England är en jättestor marknad för Norrbotten. Främst inom skogsindustrin och sågade skogsvaror. Det kommer att bli stora skillnader när England blir tredje land.

I dag jobbar 34 000 personer i Norrbotten indirekt eller direkt med export, och man räknar med att 500 företag i länet går på export, enligt Linda Nilsson.

Vad för typ av export ser vi från Norrbotten?

– Gruv- och mineralindustrin är stor. Men också skogsindustrin. De som inte är jättestora är tjänsteföretagen. Där ser vi gärna en ökning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi