Ikeas grundare Ingvar Kamprad, som avled den 27 januari 2018, toppar inte helt oväntat listan.

Och Norrland var honom kärt. I en intervju med di.se berättar Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, att en del av arvet går till utveckling av Norrland.

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger han.

Artikelbild

| I Coop Norrbotten Arena. Jakob Porsér och kollegan från Mojang, Markus Persson (t.h).

Kampard är etta på listan av de 184 svenska miljardärerna 2017. Men där återfinns också bland andra ex-lulebon Jakob Porsér, som klev in som sponsor i Luleå Hockey för ett par år sedan för att finansiera deras satsning mot ett nytt återvärt SM-guld på herrsidan. Han är uppväxt i Avan utanför Luleå. Porser ligger på 59:e plats och uppges vara god för fyra miljarder kronor.

– Innan vi flyttade var jag väl till Delfinen med farsan på några matcher, men mitt stora intresse inleddes när jag flyttade. Det var mycket som sammanföll där i början av 90-talet, Luleå Hockeys storhetstid, björnhuvudet kom, Myllys skrev på. Sen tar man med sig ganska mycket av det man flyttar ifrån, det tror jag många känner igen sig i, sa Porsér i en intervju med NSD.

Hockeyn har hjälpt dig att hålla fast vid Norrbotten.

– Ja, såklart. Man går på Hovet, man står i bortaklacken, folk spökar ut sig i samemössor och det blir en jäkla förbrödring, fortsatte han.

Artikelbild

| Lämnade för 24 år sedan. Jakob Porsér, 39, lämnade Luleå för 24 år sedan men rötterna finns kvar och kärleken till Luleå Hockey.

Hans tidigare kollega i spelbolaget Mojang, Markus Persson, ligger på 18:e plats. De står bakom det populära spelet Minecraft, som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014.

De 184 svenska miljardärerna kontrollerar i dag förmögenheter på sammantaget 2 140 miljarder kronor. Det i sin tur motsvarar ungefär hälften av hela Sveriges BNP skriver Veckans Affärer.