Fakta och sanning är under attack, det pågår i någon mening ett krig mot vetenskapen just nu... varje dag, överallt.

Redan 2015 hade magasinet National Geographic förstasidan med just rubriken ”The War on Science”.

Redan då lyfte man fram att fake news orsakade problem då folk trodde sig bli autistiska av vacciner, i dag ser vi konsekvenserna då sjukdomar som mässling sprider sig igen i Europa och skördar liv.

Vi lever i dag i en tid där vi allt mer blir ”fakta-resistenta”. Och internet har inte alls blivit en oändlig källa till kunskap, utan på många sätt en diabolisk spridare av falska fakta och konspirationsteorier och fullständigt skamlös populism.

Vi vet väldigt lite. Vi tror desto mer. Och tycker massor.

Undersökning efter undersökning visar vad vi tror oss veta om världen och hur illa det stämmer med fakta och verklighet. Vetenskapen kan gång på gång bevisa en faktisk verklighet, men det väger förtvivlat lätt mot den verklighet som tvinnas i långa svindlande åsiktstrådar i sociala medier. Oförståndet löper amok där ute och samlas i lycksaligt självbekräftande åsiktskorridorer.

Men, vart mynnar då dessa korridorer? Vart hamnar man?

Enkelt, domedag och undergång.

Om vi på allvar väljer att förkasta vetenskapen, vilket allt fler just nu gör ivrigt påhejade av Trump och andra ”världsledare”, så kommer vi sakta se hur allt fler sjukdomar tar allt fler liv för att vi väljer att inte vaccinera oss. Allt fler kommer också att bekvämt välja att inte tro på de otroligt jobbiga klimatlarmen och därför avstå att förändra sig... Politisk protektionism och nationalism omöjliggör nödvändiga samarbeten och uppfyllande av gemensamma långsiktiga mål. Kvartalsvinster och omval är helt enkelt viktigare.

På ren svenska: Det går åt helvete!

För oss som jobbar med kommunikation och marknadsföring kan det möjligen vara en smula kittlande att lögn och förbannad dikt aldrig varit mer gångbart. Just därför tror jag att det är extremt viktigt att vi står för det motsatta. För i det långa loppet är vi inte betjänta av en verklighet där till slut ingenting är sant eller där alla slutat lyssna och glansögt bara ler åt sitt.

Vi måste reclaima verkligheten. Den riktiga. Den mätbara och faktiska.

Aldrig tidigare har nämligen just verkligheten haft större potential att vara seriöst omtumlande. Att på allvar överträffa dikten.