Allt sitter inte logiskt ihop i en glasklar process. Dessutom konkurrerar olika projektägare och söker olika allianser och dubbelspelar eller rent av vägrar delta.

I vissa fall hamnar projekt rent i sandlådan.

Det kastas sand från den ena till den andra.

Det är här utmaningen ligger… vår förmåga att samverka. Inte bara tycka samma, utan faktiskt göra saker. Tillsammans – på riktigt.

När vi lyckas göra det blir vi ofta väldigt, väldigt bra. Det finns många goda exempel på det.

Ett publikt exempel som är tacksamt att lyfta är länets damidrott. Hur kommer det sig att ett län så historiskt präglat av manliga kultur, jakt och grovhuggen basnäring, lyckas bygga kvinnliga elitlag som är bäst i Sverige?

Luleå Basket, Luleå Hockey/MSSK och Piteå IF. En faktor är förstås att vi – faktiskt – är medvetna och drivna i utvecklingen mot jämställdhet. Viktiga företag fattar strategiska beslut och ger klubbarna bättre förutsättningar. Men, framförallt, vi gör det tillsammans. I samförstånd och samverkan lyfter vi dessa lag.

Som län betraktat har vi ovanligt många regionala ”motorer”. Vi har gruvnäring i Malmfälten, turism i fjällen, Luleå med stålverk och universitet, skogsrelaterad industri i Kalix och Piteå och via Haparanda en spännande koppling till Finland.

OM alla dessa kunde kroka arm… ja, ni fattar.

Ibland, när det är som hängläppigast känns det tyvärr tvärtom. Det känns som att flera av dessa motorer inte kan kugga i varandra av princip, gamla oförrätter och diverse ryggmärgsreflexer som skapar friktion. Luleå, residensstaden, det naturliga loket för de flesta utomsocknes är lite av ett rött skynke för flera länsdelar.

Jag ser just nu ”Narcos Mexico” på Netflix där huvudfiguren försöker skapa kartellsamverkan bland mexikanska knarkgansters som skjuter varandra lite av princip bara så där. Och det är… svårt.

Där är ju lyckligtvis inte vi, tänker jag. Så om du ska ha något nyårslöfte inför 2019 så skulle jag önska att det tog sitt fäste i just denna utmaning.

Hur kan vi gemensamt kliva upp ur den mentala sandlådan och kasta av oss allt revir-pinks-tjafs och på riktigt, ja verkligen på riktigt, börja samverka.

Bygga gemensamma forum, projekt, där alla bättre kan kugga i varandra och verkligen uträtta något riktigt bra.

Det är ju fullständigt självklart att vi blir starkare tillsammans.

Och lyckas vi skapa ökad tillväxt i Norrbotten så blir vi alla lika självklart vinnare även i vår egen låda.

Jag lovar.

Lovar du?