En läcker historia om tunnbröd vinner bokpris

Boken Tunnbrödet – en läcker historia berättar om Sveriges tunnbrödskultur, från Karesuando till Malmö. Nu har boken utsetts till bästa matbrödslitteratur och även prisats av internationella Gourmand Awards.

2 december 2019 08:41

När priserna i Årets svenska måltidslitteratur 2019 delades ut i Sveriges radios lokaler i Stockholm stod en tunnbrödig bok som vinnare i kategorin Årets matbrödslitteratur.

– Vi är oerhört stolta och hedrade över utmärkelsen. Med boken vill vi skildra vilken måltidsskatt som tunnbrödet är. Tunnbrödskulturen är så rik, spännande och levande. Vi hoppas att priset kan få ännu fler att upptäcka, baka och äta tunnbröd, säger Anki Berg, bokens huvudförfattare.

Tunnbrödet – en läcker historia är framtagen av Tunnbrödsakademin med stöd av Polarbrödsgruppen i Älvsbyn. Den skildrar tunnbrödskulturens utveckling från 1500-talet och framåt. Det speciella brödets plats i svensk måltidskultur idag gestaltas genom möten med tunnbrödsbagare runt om i landet. Bland annat presenteras gáhkku.

Boken prisas även av Gourmand awards i kategorin Cultural heritage.

– Det har varit en väldigt speciell vecka med två så prestigefyllda utmärkelser. Tunnbrödet är en unik delikatess som vi ska vara stolta över och som borde serveras på Nobelmiddagen – varje år, säger Marcus Bodin, medförfattare och redaktör till boken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Parmhed