Under helgen gick World Cheese Award av stapeln i Bergen, Norge. Under årets tävling tävlade 3472 ostar i olika kategorier, allt från grönmögelost till hårdostar. 250 domare var på plats och tävlande från inte mindre än 41 länder deltog. Under tävlingen tog Mathantverkshuset i Vuollerim hem ett VM-brons i kategorin nya hårdostar med sin Fjällko-ost Gärda.

– Det är helt vansinnigt. Det kändes självklart att vi skulle anmäla oss och tävla i VM men det var ingen av oss som trodde att vi skulle vinna, säger Karina Lindh, vd för Mathantverkshuset.

Tidigare i år tog de hem ett SM-guld för sin oljemarinerade ost.

Artikelbild

| Mathantverkshuset i Vuollerim tog hem ett VM-brons i kategorin nya hårdostar med sin Fjällko-ost Gärda.

– SM-guldet och VM-bronset öppnar upp fantastiska dörrar för oss i bygden, säger Karina Lindh.

Reaktionerna efter vinsten har varit positiva från såväl nya som trogna kunder.

– Det har varit en jämn ström efter priserna men vi har blivit uppringda från nya kunder som vill ha med våra ostar på menyn, säger Agnes Otterbech, mejeriansvarig.

– Grossisterna har en väldigt god ton men det är väldigt roligt att de får bekräfta det de har sagt. De har försökt säga till oss att det är en ost i världsklass men vi har inte riktigt förstått det förrän nu.

Hur går ni vidare efter ett så vinstrikt år?

– Vi är otroligt stolta över våra ostar och de ostar som vi nu har tävlat med har varit från testversionerna. Nu när det börjar närma sig jul hoppas vi kunna sälja de som är på lagring. Men egentligen vill vi bara fortsätta jobba på och ha det riktigt roligt på jobbet, säger Agnes Otterbech.

Vad är ert framgångsrecept?

– Jag tror mycket på vårt team. Vi har så många olika egenskaper och det gäller att ta till vara på varandas kunskaper och lyssna på varandra. Det är något som har gjort det möjligt för oss att ta fram våra ostar. Vi ska fortsätta jobba brett och ta folk i bygden till hjälp. Vi vill vara trogen mot det som finns omkring oss och vi ska inte tumma på kvalitet, säger Agnes Otterbech.